A mai apus o stea: regizorul Lucian Pintilie

 

Regizorul de teatru și film Lucian Pintilie s-a stins din viață miercuri, la vârsta de 84 de ani.
Duminică seară, Lucian Pintilie a fost internat la secția de Terapie Intensivă a Spitalului Elias din București, în stare gravă. În urmă cu două săptămâni, regizorul întâmpina probleme grave la plămâni apărute după o răceală puternică, potrivit unor surse.
Lucian Pintilie s-a născut la 9 noiembrie 1933, la Tarutina, în Basarabia de Sud. După absolvirea Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică din București a montat o serie de spectacole la Teatrul Bulandra.
Cel de-al doilea film al său, ”Reconstituirea”, narează povestea reconstituirii unui incident banal, o bătaie între doi tineri, întreprinsă de Miliție, care se transformă într-o crimă. Filmul a provocat un imens scandal, iar Nicolae Ceaușescu a dispus interzicerea filmului. Rolurile principale erau interpretate de Vladimir Găitan și George Mihăiță. Criticii de film consideră că acesta din urmă a făcut în Reconstituirea rolul cel mai important al carierei sale.
După scandalul interzicerii piesei ”Revizorul”, Lucian Pintilie a primit un pașaport și a fost lăsat să plece din țară.
Interdicția de a mai lucra în România îl determină să se expatrieze în 1975. A continuat în străinătate seria spectacolelor de teatru montate pe câteva din scenele importante ale lumii. Dintre aceste montări amintim Théâtre National de Chaillot din Paris: Turandot (1974); Théâtre de la Ville din Paris: Pescărușul (1975), Biedermann și incendiatorii (1976), Jacques sau Supunerea și Viitorul e în ouă (1977), Cei din urmă (1978), Trei surori (1979), Rața sălbatică (1981), Azilul de noapte (1983]), Livada cu vișini (1988).
După 1990 se repatriază și face o serie de filme în România. În 1998 obține premiul juriului la Festivalul de Film de la Veneția pentru coproducția franco-română Terminus paradis.
În 1990 a fost numit Director al Studioului de Creație Cinematografică al Ministerului Culturii, poziție din care a sprijinit filme realizate de tineri regizori români.
Singurul premiu pe care regizorul l-a acceptat în România a fost Premiul Gopo pentru întreaga operă acordat în 2007.
A fost distins cu Ordinul Meritul Cultural clasa a V-a (1967) „pentru merite deosebite în domeniul artei dramatice”. Lucian Pintilie completează tragic dispariția unei generații de dăruiți cu har ai filmului și scenei, actori, regizori. Fie-i țărâna ușoară!

Giorgiana Radu, AMPress

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.