Alergia la frig, o problemă a sezonului rece care nu trebuie ignorată. Profesor doctor alergolog Ioan Bradu Iamandescu : “În spatele alergiei se pot ascunde diferite boli sistemice”

0 9

iamandescu
Una dintre afectiunile care pot sa apara iarna este urticaria din cauza frigului. Ea se manifesta prin aparitia unor eruptii si umflaturi la nivelul fetei, mâinilor si al tuturor partilor neprotejate ale corpului. “Nu trebuie sa tratam cu indiferenta aparitia simptomelor specifice alergiei la frig. Persoana afectata trebuie sa se prezinte de urgenta la medic deoarece in spatele alergiei se pot ascunde diferite boli sistemice”, a explicat pentru A.M.Press, profesor doctor alergolog Ioan Bradu Iamandescu. Nu exista un tratament pentru urticaria la frig, dar exista remedii care pot ameliora simptomele. Masurile terapeutice includ evitarea temperaturilor scazute si a expunerii la modificari bruste de temperatura. Medicamentele pot ajuta la prevenirea si diminuarea manifestarilor. Printre medicamentele utilizate pentru tratamentul alergiei la frig sunt incluse:
– antihistaminice – care blocheaza eliberarea de histamina si impiedica aparitia simptomelor specifice. Unele dintre acestea pot fi disponibile fara prescriptie medicala, iar altele doar in urma recomandarii medicului.
– ciproheptadina – acest medicament este un antihistaminic ce actioneaza asupra implsurilor nervoase care determina aparitia simptomelor.
– doxepina – in mod normal, medicamentul este utilizat pentru tratarea anxietatii si depresiei, dar poate ameliora si simptomele de urticarie provocata de frig. Totusi, toate aceste masuri nu vor vindeca alergia la frig ci doar vor tine simptomele sub control. Daca urticaria la frig este determinata de anumite probleme de sanatate, ar putea fi nevoie de alte medicamente sau tratamente si pentru conditia de baza. Nici lunile mai călduroase nu sunt lipsite de alergii. Astfel, sezonul de manifestare a alergiilor se întinde pana in lunile august-septembrie, fiind prezente, de asemenea, si alergiile la mucegaiurile care paralizeaza florile. „Deoarece polenul apare mai tarziu in zonele de deal si de munte, persoanele alergice la polen sunt sfatuite sa mearga in concediu la mare. Pe Litoral, din cauza umiditatii din aer, polenul se depune mai repede, fiind eliminat astfel riscul unei alergii”, a declarat pentru A.M. Press profesor doctor Ioan Iamandescu, specialist alergolog. „Cel mai bun tratament al alergiilor la polen ramane cel cu medicamente antihistaminice. Unele din cele mai cunoscute medicamente sunt Claritine, Cetrine si Telfast”. „Rezultate foarte bune am obtinut cu Aerius, chiar daca nici acest medicament nu este valabil pentru toti bolnavii”, a concluzionat profesor doctor Iamandescu.
Roxana Dobre, A.M.PRESS

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata