Adela Pârvu: Cum se înmulțește orhideea?

orhidee 2

  orhideeOrhideea Phalaenopsis nu de puține ori stârnește pasiuni iubitorilor de plante culminând cu adevărate colecții de soiuri și varietăți care mai de care mai spectaculoase. Și cum întotdeauna un exemplar nu este suficient, ci cei mai mulți dintre noi își doresc să multiplice această superbă floare e firesc să afle cum se poate înmulți. De la început trebuie să-ți spun ca orhideea se poate înmulți pe cale naturală, în mod spontan sau indus, prin apariția pe tija florală a unor plantule numite keiki, cuvânt ce definește în limba hawaiană noțiunea de copil. Deci keiki ar însemna pui de floare. O altă formă de diviziune este cea prin semințe sau prin cultură de țesut, dar care este folosită doar de mari cultivatori comerciali, deoarece necesită un echipament special de laborator. Dar hai să-ți spun despre cum poți înmulți orhideea fără ajutor specializat.

Așa arată keiki, adică puiul de orhidee dezvoltat din mugurele de pe tije

Uneori plantulele apar în mod spontan dar să știi că apariția și numărul lor poate fi un lucru cert dacă vei aplica o pastă stimulatoare de keiki. La noi pe piață găsești cu ușurință stimulentul hormonal Atonik, dar dacă vei căuta pe site-urile specializate, vei găsi o pastă care stimulează formarea de keiki. Procedura în sine presupune să folosești o pensetă și un bisturiu steril. Pentru sterilizare poți înmuia ustensilele timp de 5 minute într-o soluție formată dintr-o parte înălbitor de uz casnic și 3 părți apă. Lasă-le să se usuce câteva minute. Odată pregătite ustensilele, trebuie să găsești mugurii dorminzi viabili care, de regulă, se găsesc de jos în sus până la cicatricea primei flori, dacă aceasta nu mai există. Alege-i pe cei care ți se par cei mai bombați, asta înseamnă că au un grad de viabilitate mult mai mare.

Mugurele de orhidee bandajat cu pastă de keiki, care stimulează formarea unei noi plantule.

Odată indentificați unul sau mai mulți muguri viabili, vei interveni asupra lor cu bisturiul pentru a tăia bracteea care protejează mugurele, dar cu mare grijă pentru a nu-l vătăma. Bracteea este ca o pieliță verde, care protejează mugurele. Pasul următor presupune să tragi de bractee pentru a dezveli mugurele folosindu-te de penseta din dotare. După această operație fie poți aplica pasta keiki și să aștepți formarea plantulei, fie poți aplica un mănunchi de vată tratată cu Atonik pe care s-o atașezi de mugure cu o agrafă folosită la prinderea tijei florale de suport. Dacă nu găsești Atonik poți trata zona cu apă de cocos deoarece și ea conține numeroși hormoni capabili să stimuleze formarea de pui de orhidee. Rezultate notabile și cu o rată de reușită de 100% este doar în cazul pastei stimulatoare de keiki. Uite AICI un link de unde poți comanda online din Anglia pasta keiki.

Formarea

În perioada imediat următoare vei vedea că se va dezvolta o plantă în miniatură, iar în momentul în care va avea 3-4 frunze și rădăcini bine dezvoltate aceasta poate fi separată de planta mamă și pusă într-un ghiveci de sine stătător, care va fi așezat pe o insulă de pietriș umed, dar fară să stea cu baza în apă. Îți recomand să așezi keiki nou plantată la o fereastră cu expoziție estică sau vestică, cu temperaturi diurne între 19-30°C în timpul zilei și 15-19 °C pe timp de noapte. Te sfătuiesc să aplici apă prin pulverizare fină astfel încât să previ deshidratarea. Atenție, să nu treci în extrema cealaltă când rădăcinile stau în apă sau apa stagnează printre frunze.

Keiki deja ivit pe tijă. Plantula într-o fază incipientă nu are încă rădăcinile tote formate.

O altă tehnică de propagare, de înmulțire dacă vrei, a orhideei Phalaenopsis presupune ca după tratarea cu pasta Keiki a mugurelui dezvelit, să atașezi un mănunchi de mușchi sfagnum, pe care-l vei prinde de tija florală cu ajutorul unei bucăți de nailon de la un ciorap fin. Vei vedea în curând că vor apărea atât frunze cât și rădăcini, care vor crește de altfel direct în mușchiul sfagnum. Atunci când puiul, adică keiki, este suficient de matur poți tăia tija de sub sfagnum și să-l muți într-un vas care să conțină același tip de substrat.

Noua plantură de orhidee deja formată, cu rădăcini și frunze. Ea poate fi despinsă și plantată într-un ghiveci separat.

Momentul optim de aplicare a oricărei tehnici de înmulțire este atunci când tija florală este spre sfârșitul perioadei de înflorire, deci tija mai are flori sau tocmai ce ele s-au ofilit. În final îți spun că pe cât de complicat pare procesul pe atât este de simplu, iar rezultatul crede-mă ca nu va întârzia să apară și te va uimi cu adevărat. Ca să te ajut, am găsit și câteva filmulețe în care vezi cum e scos la iveală mugurele și cum e aplicată pasta. Așa că dacă mai ai vreo orhidee înflorită poți începe operațiune keiki, acum ai toate informațiile necesare. Spor la treabă!

Parteneri