Stelian Tănase: O TRISTĂ POVESTE DE IUBIRE

stelian-tanaseÎn 1979 la Paris pe o stradă cineva a sesizat mirosul greu care ieşea dintr-un portbagaj. Cind a fost deschis, Poliţia a descoperit cadavrul unei femei încă tinere. (n 1938 Iowa SUA). Era al celebrei actriţe americane Jean Seberg cunoscută din Ioana d’Arc de Otto Preminger, în 1957. A jucat apoi în filmul ”Bonjour tristesse” după bestsellerul lui Francoise Sagan. S-a mutat în Franţa. Aici a jucat în regia lui Jean Luc Godard ” À bout de souffle‘ cu Paul Belmondo, filmul fanion al Noului Val. Francois Truffaut a spus despre ea atunci că este cea mai bună actrita de cinema. Cariera ei era lansata. A mai făcut multe filme, unele de succes, altele mai puţin. La sfîrşitul anilor 60 s-a implicat în mişcarea drepturilor civile, împotriva rasismului. J.Edgar Hoover, puternicul şef al FBI, a dat ordin să fie “neutralizată”, adică, să fie supravegheată şi discreditată. În presă au apărut zvonuri în 1970 că ar fi însărcinată cu un negru, lider al grupării radicale ”The Black Panthers”. Din cauza şocului suferit în timpul acestei campanii de denigrare, copilul a murit la naştere. A doua zi Jean Seberg a convocat o conferinţă de presă şi a arătat copilul, care era de rasa albă. A părăsit SUA. Au urmat repetate depresii şi cîteva tentative de sinucidere.

Cînd Poliţia a găsit-o era moartă de 11 zile. Jean Seberg luase o supradoză de barbidurice. A fost înmormîntată la cimitirul Montparnasse în prezenţa a mii de oameni, printre ei Jean Paul Sartre şi Simone de Beauvoir, Romain Gary, a regizorilor, scenariştilor, actorilor cu care colaborat. Emoţia şi vîlva mediatică au fost enorme. Jean Seberg era superstar, personaj esenţial al noului val, al lumii culturale pariziene. Era căsătorită cu un scriitor la rîndul lui celebru, Romain Gary.

Romain Gary s-a nascut la Vilnius (n. Roman Kacew, 1914 ) într-o familie burgheză evreiască. Tatăl său, prosper om de afaceri şi-a părăsit familia, iar el cu mama s-au mutat la Nisa. A studiat dreptul la Paris, şi a fost pilot de aviaţie în al ll-lea război mondial. A luptat cu bravură de partea forţelor generalului De Gaulle. Îşi schimbă numele în Romain Gary pe care îl va adopta ca pseudonim literar. Primul său roman apare în 1945. Intră în diplomaţie. Este numit consul la Los Angeles, aici cunoaşte lumea hollywoodului. În 1956 cîştigă premiul Goncourt.  În 1975 cîştigă din nou premiul, de data asta sub pseudonimul Emil Ajar. Este singurul scriitor care a luat prestigiosul Goncourt de două ori. A publicat pe numele Romain Gary sau alte nume peste 30 de titluri, romane, nuvele,memorii, jurnale,eseuri.

A avut două căsătorit ( din 1944 pina in 1961) cu jurnalista britanică Lesley Blanch care condus revista Vogue, şi a publicat cîteva romane de succes. În 1962 s-a căsătorit cu actriţa Jean Seberg de care s-a despărţit în 1970 şi cu care a avut un copil. În 1979 Jean Seberg s-a sinucis în condiţii misterioase. La 2 decembrie 1980 Romain Gary s-a împuşcat. A lăsat o scrisoare de adio în care a scris că nu trebuie pusă moartea sa în legătura cu sinuciderea fostei sale soţii. Mai amintea că el este Emil Ajar. Cenuşa sa a fost aruncata cf.ultimei sale dorinţe deasupra Mediteranei.(Fisa de roman – Partida de vinatoare)

Parteneri