Astăzi, Sfânta Ecaterina, „logodnica Lui Hristos”

 

I se mai spune „logodnica lui Hristos” sau „principesa Domnului Iisus”. Sfânta Ecaterina este cea care a primit un inel de la Însuși Mântuitorul și care a pătimit în numele credinței, jertfindu-se pe altarul ei la numai 20 de ani.
În fiecare an, pe 25 noiembrie, lumea creștină o pomenește pe Sfânta Mare Muceniţă Ecaterina. Sfânta Ecaterina este protectoarea tinerilor, a iubitorilor de carte, a medicilor, învățătorilor, matematicienilor, profesorilor și studentilor. Îi ajută pe toți cei aflați în pragul cununiei sau care își doresc să se căsătorească. Veghează asupra femeilor sterpe, a săracilor și a tuturor credincioșilor.
De loc din Egipt, din cetatea Alexandriei, preafrumoasa Ecaterina era fiica principelui Constas. Înaltă, zveltă și atrăgătoare, era renumită, nu numai în locul ei de baștină, ci și pe alte meleaguri. Mai mult decât atât, și-a dedicat copilăria și adolescența studiului, uimind pe toată lumea cu înțelepciunea și intelgența ei. Și nu puțini erau aceia care o râvneau, motiv pentru care veneau în Alexandria doar ca să o vadă. Știa multe limbi străini, stăpânea arta oratoriei. Cu toate astea, era o fire modestă, cu un suflet virtuos.
Credincioasă creștină, deși trăia în timpul domniei crudului Împărat Maximilian, încerca să atragă cât mai mulți oameni pe calea credinței. Tineri importanţi o cereau în căsătorie, dar ea refuza, în ciuda insistențelor părinților ei. Până la urmă, le-a spus alor ei că se va căsători numai cu un tânăr superior ei, atât din punct de vedere intelectual, cât și al bogăției și frumuseții. Dar căutările lor nu au dat roade. La un moment dat, un folozof i-a spus că știe pe cineva care corespunde dorinței ei, dar că pentru a-l cunoaște va trebui să adoarmă ținând la piept icoana Preasfintei Fecioare cu Iisus Hristos.
Rugile la Sfânta Ecaterina se împlinesc
Rămășițele pământești ale Sfintei Ecaterina au fost descoperite după viziunea unui călugăr, pe Muntele Sinai, în Egipt, loc unde se află o mânăstire care-i poartă numele. Vin să i se închine israeliţi, egipteni, beduini și europeni deopotrivă. Fiecare pelerin care ajunge la moaştele ei primeşte în dar un inel cu monograma ei.

Sursa – libertateapentrufemei.ro

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.