Astăzi, Sfântul Nectarie, vindecătorul de cancer

 

Sfântul Nectarie este cel mai nou sfânt canonizat de către Biserica Greciei. Deși a trăit cu numai un secol în urmă, Sfântul Nectarie și-a lăsat puternic amprenta asupra lumii creștine, prin minunile săvârșite. De aceea a și devenit ocrotitorul bolnavilor de cancer și este pomenit pe 9 noiembrie.
La 1 octombrie 1846, la Silivri, în Tracia, pe teritoriul Turciei, la malul Mării Marmara, a venit pe lume micuțul Anastasie, al șaptelea copil într-o familie săracă. La vârsta de 14 ani, a fost nevoit să plece la Constantinopol, să muncească. Și să învețe carte. După munca istovitoare, Biserica era singura lui alinare. Remarcat de către dascălii de la Școala Metocului Sfântului Mormânt, a fost angajat ca pedagog. Apoi, la 20 de ani, a plecat pe Insula Chios, pentru a preda ca învățător.
Dar credința l-a făcut să se călugărească acolo. Sub numele de Lazăr, 10 ani mai târziu, la celebra mânăstire Nea Moni. După un an, a devenit diacon, și-a completat studiile la Atena, la Facultatea de Teologie și, după absolvirea studiilor, în 1885, a plecat în Egipt, pentru a fi hirotonit preot la biserica Sfântul Nicolae din Cairo. A tipărit mai multe cărți despre dreapta credință, a trecut prin toate treptele ierarhice și, la 15 ianuarie 1889, a fost numit Mitropolit de Pentapolis. Dar, în anul următor, după anumite neînțelegeri, a fost trimis în Grecia.
În 1904, la cererea unui grup de maici, a fondat Mânăstirea „Sfânta Treime”, de pe Insula Eghina, care astăzi îi poartă numele. Pe 8 noiembrie 1920, a trecut la cele veșnice, răpus de cancerul de prostată, care l-a chinuit mai bine de un an. Dar, o întâmplare fericită a făcut ca trupul său să fie descoperit intact, izvorând mir parfumat. Iar în 1961, a fost canonizat, fiind serbat pe 9 noiembrie.
Veche de aproape 450 de ani, Mânăstirea Radu-Vodă, din București, adăpostește într-o raclă sfântă părticele din moaștele Sfântului Nectarie Taumaturgul, care i-a și devenit protector lăcașului, în 2002. Atât pe Insula Eghina, cât și la București, minunile săvârșite la moaștele Sfântului Nectare au făcut înconjurul lumii.
Despre vindecările de cancer și alte boli grave s-au scris chiar și cărți. Se spune că e suficient să te ungi cu ulei de la candela care arde la mormântul Sfântului și bolile dispar ca prin farmec. Acatistul Sfântului Nectarie aduce alinare în suflet și vindecare grabnică celor ce se roagă cu credință.

Sursa – libertateapentrufemei.ro

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.