Cătălin Predoiu: Nu pot să accept tonul pe care Departamentul de Stat vorbește României

Cătălin Predoiu: Nu pot să accept tonul pe care Departamentul de Stat vorbește României

 

Fostul ministru al Justiţiei, Cătălin Predoiu, spune, referindu-se la criticile Departamentului de Stat al SUA cu privire la legile Justiţiei, că nu poate accepta tonul pe care acesta vorbeşte României, deși se află pe poziția unui prieten al Americii.
„Eu am sprijinit și sprijin cu fapte administrative și politice independența Justiției și parteneriatul strategic pentru secolul XXI cu SUA. Lupta cu PSD pentru independența Justiției nu e ușoară și orice sprijin e binevenit. Dar nu pot să accept tonul pe care Departamentul de Stat vorbește României. Suntem, poate, cel mai fidel aliat al SUA în regiune și cel mai apropiat partener în teatrele de război, pentru democrație și valorile nord-atlantice. Măcar pentru acest motive ar trebui să se discute pe un alt ton cu România, orice probleme, indiferent cât de delicate. Nu e sigur cât de inspirată și eficientă este această mișcare din punct de vedere tactic, ce ar putea alimenta un curent anti-american și naționalist, care poate fi manipulat de Rusia. Poate că e nevoie de mai multă ingeniozitate din partea Departamentului de Stat. Poate că diplomații americani ar trebui să fie mai atenți la modul în care abordează România, mai adaptați la realitățile din teren, pentru a fi eficienți. O spun de pe poziția unui prieten al Americii”, a scris Predoiu pe pagina de Facebook.
„Statele Unite constată cu îngrijorare că Parlamentul României ia în considerare o legislație ce ar putea submina lupta împotriva corupției și slăbi independența sistemului judiciar în România”, se arată într-o declarație de presă intitulată „România – propuneri ce afectează independența sistemului judiciar” și care aparține purtătorului de cuvânt al Departamentului de Stat Heather Nauert.

Articole asemănătoare