Consiliul Europei atrage atenția că profesia de ziarist a devenit una de risc major

0 4

Consiliul Europei, într-un raport făcut public joi, citat de AFP și Agerpres, atrage atenția asupra fenomenului presiunilor – unele psihice, altele chiar fizice – asupra ziariștilor, ceea ce-i determină să se autocenzureze.Meseria de ziarist se practică în unele țări, chiar europene, greu, din ce în ce mai greu, ceea ce explică și multe din derapajele voite sau impuse.
Pe parcursul ultimilor trei ani, 40 la sută dintre ziariștii intervievați pentru realizarea raportului afirmă că au suferit intervenții nejustificate în munca lor și că acestea au fost suficient de grave pentru a avea impact asupra vieții lor private.
Pe primul loc între aceste presiuni se află violențele psihologice, reclamate de 69 la sută dintre cei intervievați, urmate de hărțuirea online (35 la sută). Intimidarea de către poliție i-a afectat 35 la sută dintre jurnaliștii participanți la raport, iar 13 la sută au declarat că au fost hărțuiți sexual.
În același timp, 23 la sută dintre ziariștii chestionați s-au confruntat cu arestări, anchete, amenințări cu urmăriri judiciare sau urmăriri judiciare.
Astfel de presiuni și teama de ele generează stres, care poate duce la depresie și paranoia, și i-au determinat pe 31 la sută dintre jurnaliștii chestionați să atenueze tonul în anumite subiecte, pe 15 la sută să-și abandoneze subiectele și pe 23 la sutăsă nu mai difuzeze anumite informații.
Pe de altă parte, 36 la sută dintre ziariștii intervievați pentru realizarea raportului au declarat că presiunile i-au făcut să tindă mai puțin spre autocenzură și le-au întărit dorința de a face publice informații.
„Intimidarea și hărțuirea jurnaliștilor, amenințările și violențele împotriva lor, precum și impunitatea autorilor unor asemenea presiuni fac parte din provocările cele mai serioase cu care se confruntă astăzi libertatea presei”, conchide raportul Consiliului Europei, citat de AFP și Agerpres.
În lume sunt numeroși ziariști întemnițați, alții – chiar în Rusia vecină – au fost asasinați, fără ca anchetatorii să dea de urma făptașilor. În România, țară care nu-i citată în mod special, sunt ziariști care-s ”calificați” în a fi mereu de partea puterii, ceea ce nu le creează niciun disconfort, dimpotrivă. Unii, mai ales din televiziuni, au salarii uriașe, iar prestația lor e adesea ”la comandă”.”Spune ce patron ai ca să-ți spun cum vei scrie”, e o spunere care circulă între ziariști, atunci când vine vorba de independență în presă. Firește, mai sunt și instituții de presă independente și ziariști care, chiar dacă au salarii de mizerie, îți fac datoria.
L. Iordache, AMPress

loading...