Consiliul Europei, avertisment pentru liderii turci. Nu vă jucați cu independența justiției!

Consiliul Europei, avertisment pentru liderii turci. Nu vă jucați cu independența justiției!

Secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, a atras atenția liderilor turci asupra pașilor care vor fi făcuți după referendumul constituțional de duminică, încheiat cu un rezultat strâns în favoarea extinderii prerogativelor prezidențiale, transmite DPA, citată de Agerpres.
„Asigurarea independenței puterii judiciare este de maximă importanță în conformitate cu principiul statului de drept consfințit în Convenția Europeană a Drepturilor Omului”, a subliniat Jagland într-un comunicat.
Unul din primii pași anunțați duminică, după victorie, de președintele turc Recep Tayyip Erdogan a fost redeschiderea dialogului despre reintroducerea pedepsei cu moartea, abolită în Turcia în 2004 și incompatibilă cu legislația europeană, conform Agerpres. Victoria taberei Erdogan, cu jumătate și ceva din votanți (au fost exprimate îndoieli în legătură cu corectitudinea votului) a fost confirmată oficial în Turcia, de Autoritatea Electorală Centralâ. În legătură cu cel mai important punct al dorințelor lui Erdogan, după câștigarea prerogativelor care-l pot face dictator pe viață, dovadă că a început cu el – pedeapsa cu moartea – există temeri pentru viețile miilor de întemnițați după puciul eșuat.
D. Dumitru, AMPress

Articole asemănătoare