Cum faci minunatul orez cu lapte (sau păsat din mălai) care se împarte pe frunze de nuc la Moșii de vară

Cum faci minunatul orez cu lapte (sau păsat din mălai) care se împarte pe frunze de nuc la Moșii de vară

Tradițiile culinare care vin din copilărie te marcheză adult și chiar dacă-s simple în esența lor, capătă în timp valoare simbolică specială,  cu adânci rezonanțe sufletești. Cum faci minunatul orez cu lapte (sau păsat din mălai) care se împarte pe frunze de nuc la Moșii de vară?
În ziua ” Mosilor de vara”, femeile din Muntenia mai ales, prepară pentru a împărți pentru morți, dar și pentru a mânca în casă un desert bun, orez cu lapte ușor îndulcit pe care îl așează pe frunze de nuc. Pe vremuri se făcea, după aceeași rețetă, păsat, adică un fel de mălai rășnit în rășnițe țărănești din piatră.Păsatul sau orezul cu lapte, preparate cam după același tipic, se impart în dimineața de Moși impreuna cu oale de lut, de cozile carora sunt legate cirese. Aceasta este o traditie care s-a pastrat inca din vechime. Orezul este la îndemână astăzi, dar, așa cum am mai spus, țăranii foloseau un mălai făcut în casă. Uneori  sunt preparați  colarezi si se oferă asezați pe frunze de nuc sau pe frunze de tei sau de viță de vie. Frunza de nuc e cea mai căutată, fiindcă din compoziția ei trec arome speciale și vitamine în preparatul care se pune deasupra fierbinte.

INGREDIENTE, pentru varianta cu orez:

• 1 cana orez,
• 3 cani lapte,
• 2-3 linguri zahar,
• zahar vanilat,
• esenta de vanilie,
• coaja rasa de lamaie,
• scortisoara,
• frunze de nuc.
PREPARARE:

• Orezul se spala, se lasa la inmuiat in apa pentru 20 minute, apoi se fierbe in lapte.
• Se indulceste cu zahar dupa gust si se aromatizeaza cu esenta de vanilie,
zahar vanilat, scortisoara si coaja rasa de lamaie.
• Frunzele de nuc se spala si se aseaza pe farfurie, peste ele se pune orezul fierbinte.
Taninul, uleiul volatil, vitamina C,P si toate substantele minerale din
componenta frunzelor de nuc, se vor elibera si vor aromatiza orezul.

Și varianta cu frunze de viță de vie are aroma ei și merită încercată ca și cea din frunze de tei. Până cănd orezul a pătruns în sate, mălaiul era ingredientul principal de Moși.

Articole asemănătoare