Cum să faci cartofi prăjiți mai sănătoși și mai gustoși

 

Cui nu-i plac cartofii prăjiți? Dacă ai de gând să-ți prepare o porție de cartofi cu mai puți ulei și mai gustoși,  iată ce trebuie să faci. Este necesara scurgerea cartofilor imediat dupa prajirea lor, asezandu-i dupa scoaterea din friteuza pe un servet de hartie dublu si stergandu-i astfel incat sa se absoarba tot uleiul de pe suprafata lor, atata timp cat vaporii de apa inca se mai evapora.

cartofi-prajitiIn urma prajirii si scoaterii din friteuza, cartofii nu sunt deloc grasi: uleiul nu poate patrunde in ei deoarece este impiedicat de evaporarea apei din cartof in timpul prajirii (acesti vapori sunt cei care produc fierberea). De indata ce cartofii incep sa se raceasca, vaporii inca prezenti in cartoful prajit se condenseaza si se transforma in apa.

Pentru pregatirea lor este necesar sa nu se arunce cartofii in ulei inainte ca acesta sa ajunga la temperatura potrivita (altfel suprafata cartofului se va coace si se va usca prea repede si se va imbiba cu ulei inainte ca miezul cartofului sa fie suficient de cald pentru a produce vaporii). Nu trebuie nici sa se scoata cartofii din ulei prea repede. Pentru a incerca nivelul de prajire, trebuie folosita o furculita, dar fara sa se scoata cartofii din ulei. Pentru cei care prefera cartofii mai crocanti, sau doar pe jumatate facuti, acestia trebuie scursi imediat dupa scoaterea din ulei. Durata prajirii depinde de greutatea cartofilor.

Ce condimente sa folosesti

La fel, sararea sau adaugarea de condimente se face imediat dupa scurgere, si nu in farfurie, atata timp cat mai exista vapori. In acest caz, sarea se dizolva mai bine si in timpul racirii patrunde mai bine in cartof, parfumul mirodeniilor va fi absorbit, iar la final se adauga mai putine condimente. Totul trebuie sa fie pregatit pentru aceste operatiuni inainte de scoaterea din ulei a cartofilor.

Pentru calitatea gustativa a cartofului prajit, din imensa varietate de cartofi, trebuie alesi cei la care „rata de materie uscata” este mai mare. Cu cat acest procent este mai mare, cu atat cartoful prajit va absorbi mai putin ulei in timpul racirii si isi va pastra textura fara sa formeze alveole. Greutatea finala a cartofilor prajiti, vizibil mai mica decat cea a cartofilor cruzi, indica evaporarea apei.

Dar toate aceste precautii vor fi inutile daca vor fi mancati alaturi de maioneza pe baza de emulsie de ulei mai mare de 90%. Sunt de preferat in acest caz mirodeniile (patrunjelul proaspat taiat mare este perfect), condimentele (piper, boia de ardei), sosul de rosii (evitati ketchup-ul prea dulce si prea gras). Aceste precautii sunt valabile si pentru orice alt fel de friptura (peste, preparate pane, nemtisor). Prajirea in baie de ulei este chiar o metoda de preparare dietetica si produce cartofi mai putin grasi decat friteuza electrica sau decat in cazul pregatirii la cuptor a cartofilor congelati si pre-fierti (deja acoperiti de materie grasa).

Sursa: foodstory.ro

Mădălina Stoica, AMPress

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.