• Home
  • Sănătate
  • De ce îţi ţiuie urechile? Află cum scapi de această neplăcere

De ce îţi ţiuie urechile? Află cum scapi de această neplăcere

tiuit 1

Problemele la nivelul urechilor sunt din ce în ce mai întâlnite din cauza mediului agitat şi haotic în care trăim. Ţiuitul urechilor este una dintre cele mai cunoscute afecţiuni şi chiar dacă unii cred că în spatele acestui sunet enervant se află o superstiţie există o explicaţie medicală.

Tinitusul sau ţiuitul urechilor poate să apară în urma expunerii la zgomote puternice, dar şi ca manifestare a unor afecţiuni severe. Ţiuitul urechilor reprezintă percepţia anormală a unor senzaţii auditive, în absenţa unor sunete exterioare. Ele sunt descrise ca ţiuituri, şuierături, fluierături, pocnete şi pot fi percepute ca provenind din interiorul urechii sau din afară.

Perioadele intermitente de tinitus moderat, cu durată de câteva minute şi cu tonalitate înaltă, pot fi întâlnite, fără o semnificaţie patologică la oamenii cu funcţie auditivă normală.  Pe o perioadă îndelungată de timp, poate influenţa negativ somnul, capacitatea de concentrare, ducând şi la tulburări psihice grave.

Atunci când ţiuitul apare bilateral, poate fi asociat cu instalarea surdităţii. Uneori, aceste zgomote pot fi auzite din cauza prezenţei unor dopuri de cerumen sau după expunerea la zgomote puternice (chiar şi atunci când ascultăm muzică la un volum ridicat). De obicei, în astfel de situaţii, simptomul dispare după ce este înlăturat factorul determinant. Dacă zgomotul continuă, acest lucru poate semnifica un anumit grad de hipoacuzie. În cazul în care ţiuitul este pulsatil poate fi vorba de o anomalie vasculară, precum tumoarea glomică, o ateromatoză carotidiană, o anomalie carotidiană sau un anevrism. Tinitusul poate să apără şi ca simptom al spondilozei cervicale, al hipertensiunii arteriale, al otitei, al migrenelor, al sclerozei multiple sau al unor infecţii de tipul meningitei.

Netratat, tinitusul poate duce la depresie. În cazul în care apare tinitusul este recomandat să se facă o serie de investigaţii medicale, precum audiograma sau chiar tomografia computerizată şi angiografia. În cazul în care este găsită cauza producătoare a tinitusului, tratamentul se poate face cu medicamente sau chirurgical.

Cum scăpăm de ţiuitul din urechi

În primul rând, podul palmelor trebuie pus peste urechi. Degetele vor fi orientate spre spatele capului. Degetele mijlocii trebuie poziţionate unul spre celălalt, puţin deasupra punctului unde se termină craniul. Acum, degetul arătător de la ambele mâini trebuie ridicat şi pus peste cel mijlociu.

Pe urmă este simplu: repetând mişcarea cu degetul arătător peste mijlociu mai rapid, bate cu arătătorul la baza craniului ca într-o tobă. De fapt, cu palmele care acoperă urechile, se va şi auzi ca o tobă. Repetaţi bătaia de 40-50 de ori. Depinzând de severitatea ţiuitului, poţi repeta această tehnică de câteva ori pe zi, scrie adevarul.ro, citat de rtv.net.

Mădălina Stoica, AMPress

Parteneri