Diferențele majore dintre postul ortodox și cel catolic

post 1 1

Pentru toți creștinii, postul presupune reținerea totală sau parţială de la anumite alimente şi băuturi, pe un timp mai lung sau mai scurt, în scop religios-moral. Această abținere de la mâncăruri şi băuturi trebuie să fie însoţită de reţinerea de la gânduri, cuvinte şi fapte rele, ceea ce înseamnă că postul trupesc trebuie să fie însoţit de postul sufletesc.
Cu toate acestea, există diferențe majore între postul ortodox și cel catolic.
În timpul postului, ortocșii nu mănâncă deloc carne, nici lapte, nici ouă sau brânză. Asta deoarece aceste produse sunt de origine animală. Se consumă în schimb mâncăruri fără ulei, bazate pe legume, frcte sau semințe. Însă, mai mult decât orice, rugăciunea este cea mai importantă în postul ortodox.
Spovedania și împărtășania, renunțarea la vicii și pofte – toate ajută la curățarea sufletească. Postul alimentar este așadar esențial în credința ortodoxă, însă postește în zadar dacă nu renunță la țigări, alcool, certuri sau plăceri trupești.
La catolici, postul are două dimensiuni – una legată de postul alimentar și alta legată de abstinență. Abstinența înseamnă la renunțarea la anumite plăceri pe durata postului, cum ar fi cafeaua sau televizorul.
Postul alimentar catholic înseamnă să nu mănânci niciun fel de carne, cu excepția peștelui. Catolicii pot mânca în post lapte, oră, brânză și chiar pește.

Mai mult pe unica.ro

Parteneri