E bine să dăruiești turtă dulce de Sfântul Nicolae! Iată ce simbolizează

0 82

Anumite daruri pe care le primim de Sfântul Nicolae ne poartă noroc.
Se știe că odinioară, Moșul aducea, mai cu seamă, mere, nuci și dulciuri. Cadourile mai valoroase au apărut în epoca modernă și astfel de daruri au primit în timp o semnificație aparte.
Tradițiile seculare respectate în țara noastră spun că anumite daruri, pe care le primim în ziua praznicului de Sfântul Nicolae, ne poartă noroc.
Copiii îl așteaptă pe Moș Nicolae cu ghetuțele lustruite
În ziua praznicului, în special copiii îl așteaptă cu mare nerăbdare pe Moș Nicolae și cu ghetuțele bine lustruite. Ei știu că, în mare secret, Moș Nicolae are să le umple ghetuțele cu cadouri. Totodată, în anumite zone ale țării, în mediul rural mai ales, oamenii respectă unele tradiții și obiceiuri, mai puțin știute de orășeni.
În ajunul sărbătorii, la ora 9 fix, vin oaspeții
În localitățile rurale din Muntenia, în ajunul sărbătorii, fetele necăsătorite se adună în casa unde este o fată care vrea să se căsătorească și pregătesc plăcinte. La ora 9 fix, vin băieții din sat. Cu toții petrec în ajunul praznicului Sfântului Nicolae și la mare preț sunt plăcintele aburinde care vor fi apreciate de oaspeți. Tot acum, sunt sărbătoriți și oaspeții care poartă numele de Nicolae. Tot acum, oaspeții stabilesc și programul repetițiilor pentru colindele de Crăciun și de Anul Nou.
Ninge, când Moș Nicolae își scutură barba
În tradiția populară românească, Moş Nicolae este înfăţişat călare pe un cal alb, purtând o barbă albă, bogată. Se spune că atunci când Moșul își scutură barba peste pământ, va ninge în curând. De aceea, în popor, se spune : ”Iată, a întinerit moş Nicolae!”.
Zăpada adusă de Moș Nicolae prevestește belșugul
O foarte veche tradiție spune că zăpada care cade în ajunul praznicului de Moş Nicolae aduce rod bogat în grădini şi pe ogoare. De aceea, există obiceiul să aducem în casă un bulgăre din zăpada dăruită de Moş Nicolae şi să-l punem într-un vas. După ce bulgărele se topeşte, apa rezultată să o turnăm în glastrele cu flori din casă, pentru ca familia să petreacă iarna în armonie și să aibă spor în demersurile sale. .
În ziua Praznicului, să aducem în casă crenguțe de măr
Pentru a avea spor și sănătate, o veche tradiție ne îndeamnă să aducem în casa noastră și crenguțe de măr. Acestea să le punem într-un vas cu apă, iar dacă vor înmuguri până la Anul Nou, înseamnă că toți membrii familiei vor avea mult noroc în anul ce vine.
Călătorii să poarte cu ei o iconiță a Sfântului Nicolae
Persoanele care călătoresc cu avionul, cu vaporul sau cu alte mijloace de transport pe distanțe mari, trebuie să poarte în timpul călătoriei o iconiță care să-l înfățișeze pe Ierarhul Nicolae. Tradiția spune că persoanele care au apelat la acest ajutor au rezolvat tot ceea ce și-au propus în călătoria respectivă.
În bisericile cu hram, bolnavii îşi găsesc alinare
Numeroase biserici din ţară şi mai ales din Transilvania, poartă hramul Sfântului Nicolae. Există numeroase dovezi că bolnavii și-au găsit alinare rugându-se în bisericile care poartă hramul Sfântului Nicolae.
Cadouri cu efecte miraculoase
În ziua praznicului să dăruim sărbătoriților cadouri inedite
În ziua praznicului este bines să dăruim sărbătoriţilor din familie cadouri inedite: o floare (pentru ca ei să se bucure de împliniri), dulciuri (pentru ca dezamăgirile să-i ocolească și viața să le fie dulce) și o lumânare decorativă (o sursă de lumină care să-i călăuzească pe drumul cel bun).
Dăruiți turtă dulce, simbolul longevității
La praznicul Sfântului Nicoale, copiilor și persoanelor dragi din anturajul nostru să le oferim figurine de turtă dulce ( inimioare, o cloşcă, mere sau rândunele), preparate cu multă miere, cu nuci şi cu scorţişoară. Aceste delicatese sunt simboluri de longevitate și atrag sănătatea și sporul în viața celor care le primesc.

Mai mult pe click.ro

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.