• Home
  • Fapt divers
  • E vremea GHEBELOR. Fă zacuscă, conservă-le, dar, mai întâi, învață care-s cele bune

E vremea GHEBELOR. Fă zacuscă, conservă-le, dar, mai întâi, învață care-s cele bune

ghebe 1

Ghebele (Armillaria mellea) ghebe-doicresc în pădurile de foioase şi răşinoase, în şleaurile de deal şi munte, dar se întâlnesc şi la câmpie. Apar de regulă în pădurile în care s-a exploatat masa lemnoasă sau în cele în care s-au executat lucrări de igienă, curăţiri sau rărituri. Ele apar pe cioatele mai vechi de doi ani, sau în jurul acestora.

Primele ghebe apar la sfârşitul lunii septembrie sau la începutul lunii octombrie. Acestea sunt cunoscute sub denumirea de „ghebe false” şi nu sunt comestibile. Se deosebesc de cele comestibile prin aceea că le lipseşte inelul de sub pălărie iar pălăria în partea superioară este mai lucioasă şi nu are acele puncte maronii pe care le are cea comestibilă.

La aproximativ două săptămâni după „ghebele false” apar cele comestibile. Ele pot apărea grupate sau împrăştiate. Culoarea ghebelor este diferită, funcţie de specia din arboret la care apar: la fag stejar şi carpen acestea sunt de culoare maronie, la salcâm galben-verzui, la jugastru frasin şi paltin galbene. Cele mai gustoase şi mai cărnoase sunt cele care apar pe salcâm, jugastru, frasin, paltin.

Diametrul pălăriei poate ajunge până la 4-5 cm, lungimea piciorului 1-10 cm. Se pot consuma crude sau în saramură dar se pot și congela.

Dacă dorim să punem ciupercile în saramură, trebuie să le curăţăm de impurităţi, apoi să le spălăm în apă rece 5-10 minute, să le punem la fiert timp de 10-15 minute după care se spală cu un jet de apă rece de la robinet, se lasă să se scurgă apa din ele.

Din ghebe se poate face o zacuscă foarte gustoasă, o ciulama de ghebe, o salată de ghebe, se pot conserva în oţet, se pot prăji cu ceapă, usturoi, hrean, pătrunjel, după gustul şi preferinţele fiecăruia.
Sursa -BUZZNEWS

Parteneri