Emil Constantinescu: „Eu mi-am cerut iertare, când am fost președinte …”

0 57

Fostul președinte al României Emil Constantinescu a declarat duminică că, dacă în țara noastră nu va fi spus adevărul despre fostul regim comunist, „degeaba putem să avem creștere economică, degeaba vorbim despre statul de drept, pentru că nu vom crea decât noi abuzuri, noi presiuni, noi Securități”.
Acesta a participat la un eveniment ce a celebrat 25 de ani de existență a Fundației ICAR, ce se ocupă de recuperarea victimelor torturii.
Constantinescu a vorbit, în acest context, despre nevoia aflării adevărului.
„Trăim și astăzi în minciună și este o rușine că procuratura sau justiția este sau ar fi speranța ca să se scrie istoria adevărată, înecată în manipulări, în interese și într-o țesătură de minciuni. Și justiția are limitele ei. Această lentoare cu care se desfășoară procesul victimelor Revoluției, procesul victimelor Mineriadelor, este de înțeles, pentru că procurorii ar trebui să iasă la pensie și să piară, procurorii care au fost implicați atunci. Nu puteau să se judece ei pe ei. Eu m-am prezentat ca reclamant în procesul Mineriadei”, și-a amintit fostul președinte, potrivit Agerpres.
El a apreciat că „dacă nu spunem adevărul, dacă trăim în minciună, degeaba putem să avem creștere economică, degeaba vorbim despre statul de drept, pentru că nu vom crea decât noi abuzuri, noi presiuni, noi Securități”.
În viitor, a adăugat el, este nevoie de „acțiuni hotărâte”, de confruntare a trecutului comunist al țării.
„Eu mi-am cerut iertare, când am fost președinte, într-o scrisoare adresată deținuților politic, la Sighet, în numele poporului român. Dar aceasta trebuie completată cu acțiuni hotărâte”, a declarat Emil Constantinescu.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.