• Home
  • Știri
  • DIICOT: 24 de inculpați în dosarul „Azilelor groazei” de lângă București au fost reținuți

DIICOT: 24 de inculpați în dosarul „Azilelor groazei” de lângă București au fost reținuți

perchezitii

DIICOT anunță că 24 de persoane au fost reţinute, iar alte două au fost plasate sub control judiciar, după percheziţiile la centrele pentru persoane vulnerabile de lângă București.

La doar câțiva kilometri de București, peste o sută de persoane – cei mai mulți vârstnici, aflați în situații vulnerabile, dar și tineri cu dizabilități, care au nevoie de îngrijire și tratament special, au trecut prin umilințe și traume greu de imaginat și de îndurat.

În urma perchezițiilor de marți, 26 de persoane au fost ridicate și duse la sediul DIICOT pentru a fi audiate. 24 dintre ele au fost reținute, după interogatoriu, iar alți doi inculpați au fost plasați sub control judiciar.

Toate aceste situații care par subiectul unui film horror s-au întâmplat la trei azile ale „groazei”, aflate la mică distanță de București, în Voluntari și Afumați. În centrele ale căror nume te duc cu gândul către bunătate, grijă și smerenie – „Casa Cora”, „Armonia” şi Centrul „Sfântul Gabriel cel Viteaz” – erau peste 100 de persoane, ţinute în condiţii greu de imaginat și de acceptat.

Potrivit gandul.ro, anchetatorii vizează două grupuri infracţionale organizate, iar membrii acestora sunt suspectaţi că exploatau persoanele pe care le aveau în îngrijire. Una dintre persoanele vizate în acest caz este Cristina Maria Dumitra.

„Pe parcursul perchezițiilor domiciliare au fost identificate și ridicate mai multe unități PC, laptopuri, suporturi de date, precum și alte mijloace de probă. Acțiunea a beneficiat și de sprijinul Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului și Autorității Naționale Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor”, a anunțat DIICOT.

Georgian Drăgan, purtătorul de cuvânt al Poliției Române, a declarat, în cursul zilei de marți, că „peste 100 de persoane în vârstă au fost salvate, marţi, de poliţişti şi procurori ai DIICOT, în urma efectuării unor percheziţii la mai multe azile, unde bătrânii, mulţi cu dizabilităţi, erau bătuţi, înfometaţi şi puşi la muncă forţată.

Exploatarea acestor persoane se făcea prin constrângere, prin exercitarea de acte de violență, prin muncă neremunerată, lipsea medicamentația necesară fiecărei persoane în parte, hrana era inadecvată și aceste persoane erau supuse unor tratamente degradante și inumane”.

Parteneri