• Home
  • Sănătate
  • Top 10 alimente de consumat toamna. Află care sunt beneficiile lor pentru sănătate

Top 10 alimente de consumat toamna. Află care sunt beneficiile lor pentru sănătate

LEGUME 3

Toamna este anotimpul de tranziţie între cald şi rece, fapt pentru care trebuie să ne întărim sistemul imunitar. De aceea, în acest sezon trebuie să ajutăm organismul prin consumul de alimente naturale şi proaspete, bogate în vitamine, minerale şi antioxidanţi. Pieţele abundă acum de o varietate de legume şi fructe sănătoase, remarcabile prin gustul şi calităţile lor. Dar, pentru a avea un stil alimentar sănătos în acest sezon, aceste alimente trebuie combinate atât cu carne, cât şi cu făinoase. Atunci când sunt consumate în stare crudă, în salate sau sub formă de suc natural, fructele şi legumele au un puternic efect antioxidant. În schimb, prin conţinutul bogat de fibre, legumele şi fructele sunt foarte sănătoase deoarece au un rol important de curăţare şi detoxifiere a organismului. Aşadar, iată care sunt cele mai sănătoase alimente pe care trebuie să le consumăm în acest anotimp.
LEGUME
1. Dovleac
Indiferent de soi, dovleacul conţine o gamă variată de nutrienţi, care ne vor proteja ficatul, stomacul şi vezica biliară. Dovleacul mai conţine şi betacaroten, enzime, săruri minerale şi lecitină, foarte importante pentru menţinerea sănătăţii organismului.
2. Struguri
Strugurii sunt un adevărat depozit de substanţe miraculoase, vitaminele A, B şi C, magneziu, potasiu, calciu, fier fosfor, fluor, cupru, cobalt, enzime şi zinc. Datorită conţinutului de nutrienţi, strugurii au un efect detoxifiant, dar pentru că aceştia conţin şi mult zahăr, nu exagera cu consumul, mai ales dacă suferi de diabet.
3. Mure
Foarte bogate în vitaminele A, C şi E, dar şi în magneziu, seleniu şi germaniu, aceste fructe cu gust dulce-acrişor sunt un adevărat izvor de sănătate. Le poţi consuma în stare proaspătă, bobiţă cu bobiţă sau sub formă de sirop sau suc.
4-5. Alunele şi nucile
Prin conţinutul bogat de proteine, grăsimi sănătoase şi acizi graşi Omega 3, aceste fructe energizează organismul, are proprietăţi antiinflamatorii şi oferă organismului colesterol bun. Ai grijă însă! Consumă-le moderat, maximum 10 nuci sau 20 de alune pe zi.
6. Ouă ecologice
Alege neapărat ouăle ecologice pentru consum, deoarece te vei bucura de beneficiile acestui aliment. Delicioasele ouă conţin seleniu, care îţi va întări imunitatea şi te va proteja împotriva infecţiilor şi a riscului de apariţie a cancerului ovarian. Nu consuma însă mai mult de cinci ouă pe săptămână.
7. Ciuperci
Cunoscute ca fiind un înlocuitor la cărnii, ciupercile sunt mult mai uşor digerabile decât carnea. Bogate în vitaminele din complexul B, B1, B2, B3, B6 şi B12, dar şi în potasiu, acid folic şi zinc, ciupercile reprezintă un remediu excelent împotriva depresiei, asteniei de toamnă şi stresului. Ciupercile contribuie şi la reglarea tensiunii arteriale sau la tratarea oboselii şi epuizării fizice.
8. Varză
Prin conţinutul bogat de vitamine, A, B, C şi E, dar şi de săruri minerale, magneziu, calciu, iod, cupru, mangan şi sulf, varza asigură vitaminele şi mineralele necesare organismului în sezonul rece. Un consum regulat de varză are efecte anticancerigene – cancer de stomac, esofag şi colon. Varza este şi un aliment care stimulează intestinul, previne constipaţia şi aciditatea gastrică, având în acelaşi timp şi efect remineralizant şi tonifiant, fapt pentru care este recomandat să se consume în stare crudă.
9. Ridichi negre
Ridichea neagră, des întâlnită pe tarabele pieţelor toamna, este recunoscută pentru proprietăţile sale curative. Ridichile conţin foarte multă vitamina C, care are rol împortant în prevenirea răcelii. Consumul de ridiche neagră creşte imunitatea organsimului şi capacitatatea acestuia de a lupta împotriva infecţiilor, având un efect detoxifiant, mineralizant şi tonic. Aşadar, consumul de ridiche neagră, în salată sau sub formă de suc este recomandat mai ales în perioadele reci ale anului, când organismul este predispus gripei şi răcelii.
10. Sfeclă roşie
Sfecla roşie se numără printre legumele care te ajută să-ţi menţii sănătatea organismului în sezonul de toamnă. Fiind foarte bogată în substanţe nutritive, sfecla roşie protejează organismul de infecţiile virale. Complexul de vitamine pe care-l conţine această legumă ajută la combaterea anemiei, având şi capacitatea de a stopa multiplicarea celulelor canceroase din sânge, oprind astfel creşterea tumorilor. Atenţie însă! Pentru că este bogată în zahăr, sfecla roşie este interzisă cu desăvârşire diabeticilor.
Sursa : Revista Felicia
Ioana Nedelcu, A.M.PRESS

Parteneri