Extraordinar!Nu mai fugi de cartofii pai! Există o formulă de a-i face fără prăjire

Extraordinar!Nu mai fugi de cartofii pai! Există o formulă de a-i face fără prăjire

Fugim de cartofii pai cu toate că ne plac. Și totuși, există o formula care ocolește prăjirea. Ce e de făcut?
Pentru a te bucura  de gustul cartofilor prajiti fara sa iti pui sanatatea si silueta in pericol, ii poti inlocui cu o alternativa la fel de gustoasa, dar mult mai sanatoasa: cartofii pai la cuptor. Cartofii pai la cuptor au acelasi gust si aceeasi textura ca si cartofii prajiti.
Cum sa faci cartofi pai la cuptor, pas cu pas
Alege corect cartofii folositi – nu poti folosi orice tip de cartofi pentru a obtine cartofi pai perfecti. Cei mai potriviti cartofi in aceasta situatie sunt cartofii cu coaja alba, care raman moi la interior, chiar daca capata o crusta fara cusur la exterior.
Taie-i cu atentie – dupa curatare, cartofii trebuie sa fie taiati in fasii nici prea groase, dar nici prea subtiri. Daca fasiile groase nu se vor gati bine, cele subtiri se vor arde.
Sterge-i bine – dupa ce ii speli, trebuie neaparat sa folosesti un servetel de hartie pentru a indeparta umezeala de la suprafata cartofilor. Oricat de bine ar fi acestia scursi, trebuie sa ii si stergi intrucat apa va impiedica crusta sa se formeze.
Foloseste ulei – daca pregatesti cartofii la cuptor nu inseamna ca trebuie sa renunti complet la ulei. Un strat subtire de ulei sanatos va ajuta cartofii sa capete o crusta crocanta. La o jumatate de kilogram de cartofi poti folosi 1,2 linguri de ulei de masline sau ulei de canola. Maseaza bine cartofii cu ulei pentru ca acesta sa fie distribuit in mod egal. Daca nu vei folosi ulei, textura cartofilor va fi de cartof copt, nicidecum de cartof prajit, asa cum iti doresti tu.
Intinde-i intr-o tava – acopera o tava cu hartie de copt. Asaza apoi fasiile de cartof una langa alta, fara sa le lipesti. Astfel, cartofii vor fi gatiti in mod uniform. Cartofii care nu au suficient loc se vor fierbe, mai degraba, nu vor capata crusta.
Seteaza temperatura optima – ideal ar fi sa preincalzesti cuptorul la temperatura de 230 de grade Celsius. Numai dupa ce cuptorul a atins aceasta temperatura poti introduce tava – asta iti garanteaza o crusta aurie perfecta.

Intoarce-i pe partea cealalta – cartofii se fac rapid la temperatura de 230 de grade Celsius asa ca in 25 de minute vor fi deja gata. Ai grija insa ca dupa primele 10-15 minute sa deschizi cuptorul, sa scoti tava si sa intorci cartofii pe partea cealalta. Astfel, te asiguri ca acestia vor căpăta o crustă perfectă.
Mananca-i imediat ce sunt gata – cartofii pai la cuptor trebuie serviti imediat ce sunt scosi din cuptor. Nu uita, dupa ce ii scoti din tava, sa ii acoperi cu condimentele preferate.

Sursa – DOC.ro  Foto: Shutterstock

Abonează-te la noutăți

Articole asemănătoare