Între 15 și 18 ianuarie, Circovii de iarnă. Ce trebuie respectat cu strictețe în aceste zile

0 72

 

Vreme de trei zile, între 15 și 18 ianuarie, au loc Circovii de iarnă. Se spune despre Circovii aceștia că ar fi răspunzători pentru stârnirea furtunilor năprasnice. Tot ei aduc viscolul, vârtejurile, trăsnetele și alte fenomene naturale distrugătoare și aducătoare de pagube. Este și motivul pentru care zilele acestea mai sunt știute și drept „Fulgerătoarele”.
Potrivit tradiției populare, se crede că acum, la Circovii de iarnă, ar fi miezul iernii pastorale, care începe la Sâmedru și se încheie la Sângiorz. Sub denumirea de Circovii de iarna sunt cei patru sfinți celebrați în tradiția creștin-ortodoxă, Petru, Antonie cel Mare, Atanasie și Chiril. Antonie cel Mare este cel care alungă vrăjile și toate relele, cei care i se roagă fiind feriți de pericole. Tot el trimite ploaia pe pământ și ține seceta departe. Dacă nu e respectat cum se cuvine, dă amețeli, dureri de cap și de stomac. Atanasie si Chiril sunt cei care țin ciuma departe de oameni. Cine nu le respectă ziua, pe 18 ianuarie, se va îmbolnăvi de ciumă.

Nu se fac treburi casnice și nici nu se lucrează. Femeile împart găini și turte preparate în casă, unse cu unt și presărate cu zahăr, sfințite mai întâi la biserică. În unele regiuni se face și colivă, care se dă de pomană pentru cei trecuți în neființă. Se crede că astfel sunt alungate duhurile rele.

Sursa – libertateapentrufemei.ro

Mulți comentatori spun că Referendumul privind familia a fost RATAT pentru că política și l-a însușit, iar consultatea publică a fost percepută ca un preexercițiu electoral al lui Liviu Dragnea. El ar fi vrut să demonstreze cât de puternic și iubit de popor este.

Este relevant pentru alegerile viitoare acest rezultat, în sensul că publicul nu mai acordă încredere politicienilor?

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.