Ionut Vulpescu, ministrul Culturii, anunță moartea unui mare scriitor român în noaptea Învierii

Ionut Vulpescu, ministrul Culturii, anunță moartea unui mare scriitor român în noaptea Învierii

O veste tristă ne este adusă, cu regret, de ministrul Culturii, Ionul Vulpescu. Iată notarea sa pe Facebook:
”Se spune că aceia care trec la cele veşnice în Sfânta Noapte a Învierii merg direct în Rai.
S-a stins, noaptea trecută, la 82 de ani, unul dintre cei mai mari scriitori români contemporani, George Bălăiță. Autor al unor romane fundamentale pentru istoria literaturii române („Lumea în două zile”, 1975, „Ucenicul neascultător”, 1977, „Învoiala”, 2016), al mai multor volume de proză scurtă şi publicistică literară şi excepțional director al Editurii Cartea Românească (1981-1990), George Bălăiță a fost o personalitate unanim respectată a lumii culturale româneşti. Opera sa a jucat un rol esențial în trecerea de la neo-modernismul anilor ’60 la postmodernismul anilor ’80, constituind un model pentru prozatorii generației optzeci.
Odată cu el, dispare încă unul dintre reperele fundamentale ale literaturii noastre de azi. Rămân, din fericire, cărțile sale şi o arhivă de manuscrise din care nu e exclus să mai apară opere pe care scriitorul, exigent cu sine însuşi, le-a ținut în sertar.
Dumnezeu să-l ierte!”
Adăugăm, la rându-ne, regretul pentru săvărșirea unuia dintre scriitorii de frunte ai contemporaneității, uitat de unii, așa cum sunt uitați clasicii nostri în viață, dar nu de cititorii săi, care nu-s puțini.
AMPress

Articole asemănătoare