Klaus Iohannis: Trebuie accelerată simplificarea birocrației, creșterea transparenței și sporirea calităţii administraţiei publice

Klaus Iohannis: Trebuie accelerată simplificarea birocrației, creșterea transparenței și sporirea calităţii administraţiei publice

 

Președintele Klaus Iohannis a transmis, miercuri, un mesaj în cadrul Conferinței „O nouă strategie pentru internaţionalizare – Confindustria în Balcani şi Estul Europei: provocări, oportunităţi şi perspective”, organizată de Patronatul Confindustria Romania cu sprijinul Ambasadei Italiei în România.
Alături de reprezentanţi ai Guvernului, mediului de afaceri din România şi Italia, evenimentul s-a bucurat de participarea Preşedintelui Confindustria, Vincenzo Boccia.
Mesajul preşedintelui a fost prezentat de Cosmin Marinescu, consilier prezidențial – Departamentul Politici Economice şi Sociale.
Vă prezentăm în continuare textul mesajului, potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale:

„Vă felicit pentru organizarea acestei conferințe, dedicată activităţii Confindustria în zona Balcani şi estul Europei. Este de o însemnătate aparte atât pentru Confindustria, cât şi pentru mediul de afaceri românesc. Cu această ocazie, salut decizia ca sediul Confindustria Balcani să fie stabilit în România.
Conferința de astăzi marchează, totodată, 13 ani de la deschiderea primei reprezentanţe în străinătate a patronatului italian, chiar în România. Îmi exprim convingerea că această decizie a fost una benefică și va crea, în continuare, noi oportunități de afaceri.
Tema conferinței de astăzi este strategia de internaţionalizare. În condițiile globalizării afacerilor, acest subiect are o semnificație majoră. Internaționalizarea este un element cheie al economiei de piață, al libertății economice, atunci când întreprinzătorii depășesc niște granițe geografice în căutarea unor granițe economice. Dezvoltarea prin internaţionalizare este un pas important pentru orice întreprinzător. Dincolo de oportunități, această expansiune atrage și provocări, pe care decidenții politici vor trebui să le ia în considerare și să le valorifice în mod inteligent. În prezent, într-un cadru de stabilitate macroeconomică, România este o campioană a creșterii economice în Uniunea Europeană, în condițiile unei rate de creștere de 5,2% pe semestrul I.
De asemenea, remarcăm încrederea economică de care se bucură România, inclusiv prin creșterea cu 19% a investițiilor străine directe pe primele opt luni. De aici și prognozele favorabile, care arată creșteri medii de circa 3,7% în următorii 5 ani, conform celor mai recente date ale Fondului Monetar Internațional.
Poziţia favorabilă a țării noastre este confirmată şi de avantajele însemnate pentru întreprinzători. Prin cota unică de 16%, România este o țară competitivă din punct de vedere fiscal.
Trebuie să avem însă grijă ca asemenea avantaje competitive să nu fie știrbite prin birocrație, reglementări excesive și lipsă de predictibilitate. De aceea trebuie accelerată simplificarea birocrației, creșterea transparenței și sporirea calităţii administraţiei publice.
Consider că este important ca între prioritățile principale ale României să fie sprijinirea și încurajarea IMM-urilor, a capitalului autohton și a celui extern. IMM-urile sunt coloana vertebrală a unei economii de piață sănătoase, care oferă stabilitate și prosperitate. În acest sens, prioritară trebuie să fie și creșterea gradului de libertate economică, pentru că o economie liberă este ingredientul esențial al prosperității.
Indicatorul libertății economice indică o tendinţă de creştere a scorului României în ultimii ani și poziționează țara noastră pe locul 22 în lume (…).
De asemenea, este important să consolidăm legătura dintre educație și piața muncii, dintre școală și viața reală. Este cât se poate de benefic faptul că, în perioada următoare, în România va fi implementat sistemul de învățământ dual, care va permite companiilor ca împreună cu statul român să contribuie la mai buna pregătire a competențelor pe care piața muncii le solicită.
Cu ocazia acestui eveniment, vreau să felicit interesul deosebit al întreprinzătorilor italieni de a investi în România. În prezent, Italia ocupă locul întâi în topul investitorilor străini din punctul de vedere al numărului de companii prezente pe piaţa românească. Avem circa 15.000 de societăţi active cu capital integral italian. Aproape 60% din aceste firme îşi desfăşoară activitatea în comerţ, industria prelucrătoare şi construcţii.
Totodată, există aproape 9.000 de societăţi cu capital mixt româno-italian. Aceste cifre ne arată cât de intensă este cooperarea economică între Italia și România, dar și potențialul imens pe care internaționalizarea afacerilor îl are pentru toți cei implicați.
Doresc să evidențiez, în cele din urmă, și calitatea României de actor regional, înzestrat cu o poziție geostrategică importantă și cu un potențial major în privința securității și independenței energetice. În acest sens, țin să afirm sprijinul pentru noi parteneriate și să încurajez investițiile regionale în sectorul energetic.
Toate acestea sunt de natură să impulsioneze cooperarea noastră economică, dar și succesul internaționalizării afacerilor în Europa Centrală și de Sud-Est. În acest sens, experiența patronatului Confindustria, organizaţie cu peste 150.000 de companii afiliate, constituie o poveste de succes dovedită în cei 100 de ani de activitate.
Închei prin a reafirma angajamentul României de a susține, în mod consecvent, competitivitatea, antreprenoriatul, transparența și predictibilitatea mediului de afaceri”.

AMPress

Articole asemănătoare