• Home
  • Prima
  • Kovesi, la Consiliul Europei: Imunitatea îi apără de răspundere pe ministrii corupți

Kovesi, la Consiliul Europei: Imunitatea îi apără de răspundere pe ministrii corupți

kovesi 4

Procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a vorbit luni, în plenul conferinței de la Strasbourg a GRECO, organismul anticorupție al Consiliului Europei, despre anomaliile privind protejarea prin imunitate a miniștrilor care au comis fapte de corupie. Ea a adus, spre exemplificare, cazul concret al unui ministru dovedit că a comis fapte de corupție dar care a scăpat de lege prin imunitatea reconfirmată de parlamentari.

Conform înregistrării discursului remis AGERPRES de biroul de presă al Consiliului Europei, Laura Codruța Kovesi a făcut o prezentare a tipurilor de activități de corupție cel mai frecvente la nivel guvernamental în România, conform cazurilor instrumentate de DNA.
Kovesi a spus că „legislația privind imunitatea miniștrilor trebuie revizuită și trebuie limitată la durata mandatului lor” . Ea a vorbit despre ministrul care a primit 45.000 euro pentru a-și influența subordonații să acorde contracte anumitor firme.
„Camera Deputaților a respins cererea procurorilor DNA de ridicare a imunității. Ancheta care îl viza pe ministrul în cauză nu a putut continua, dar a continuat în cazul altor două persoane implicate, care au fost condamnate la (…) închisoare. Ancheta contra ministrului a fost închisă pentru că imunitatea nu i-a fost ridicată. Este evident că în acest caz nu se poate vorbi despre egalitate în fața legii. De aceea considerăm că legislația privind imunitatea miniștrilor trebuie revizuită, imunitatea trebuie limitată la durata mandatului. Respingerea cererii de ridicare a imunității nu este motivată, iar votul parlamentarilor nu e public. Este dificil pentru mine să vă spun de ce au fost respinse solicitările în cazurile noastre”, a arătat procurorul-șef al DNA.
Kovesi a vorbit și despre alte anomalii legislative, sprijinite din păcate de parlamentari, ceea ce face dificilă lupta cu flagelul corupției, comun în mai multe țări, dar care, dincolo de unele succese, continuă să aducă sărăcie și în țara noastră.
D. Dumitru, AMPress

Parteneri