Lansarea volumului „Cartea fără nume”, de Lucian Avramescu, eveniment-spectacol, la Târgoviște

0 89

 

Volumul de teatru și poezie „Cartea fără nume”, publicat de Lucian Avramescu, a fost lansat, joi, la Târgoviște, într-un cadru special, la Teatrul Tony Bulandra. O scenografie sărbătorească și inspirată, un scenariu realizat și scos în luminile rampei de regizorul Mihai Constantin Ranin, care este și director al acestui teatru care joacă mereu cu sala plină, de la dramaturgia clasică românească, până la creația dramaturgică actuală. Desfășurarea evenimentului s-a petrecut, așadar, într-o atmosferă de spectacol complex, alcătuit din momente de muzică clasică, teatru și poezie. Cvartetul Muntenia a deschis evenimentul printr-un minunat moment muzical, urmat de punerea în scenă a unui fragment din piesa de teatru a autorului, „Să nu furi niciodată o mireasă”, prin actori ai teatrului din Târgoviște. De asemenea, câteva dintre poeziile lui Lucian Avramescu, au fost rostite de talentații actori într-o dispunere care întregea piesa de tearu, liric sau ironic. O altă surpriză a serii a fost momentul muzical „Bună seara, iubito”, interpretat nu de Caramitru și Loredana, ci de doi tineri, din componența teatrului Tony Bulandra.
Despre autor și opera sa au vorbit fostul ministru al Culturii, Ionuț Vulpescu, profesorul Sebastian Vlad Popa și viceprimarul municipiului Târgoviște, Monica Ilie.
”Aflându-ne în preajma zilei Culturii Naționale, dincolo de zgomotul lumii, rămâne liniștea și rămâne poezia. Rămâne ceea ce e spiritual, teatrul. Sigur că se poate trăi și fără, dar se trăiește prost”, a spus fostul ministru al Culturii, Ionuț Vulpescu.
”În volumul „Cartea fără nume” sunt două teme recognoscibile în lirica lui Lucian Avramescu. Combinația dintre știință și talent e destul de rară. Poezia lui este un tip de poezie care se scrie rar astăzi. Sunt două tipuri de dragoste pe care autorul le cultivă. Dragostea purtată iubitei și dragostea de țară despre care vorbește ca despre femeie. Țara e un personaj, stai cu ea la masă”, a adăugat senatorul, care a vorbit și despre rezistența publicistului Lucian Avramescu în cele două lumi, înainte de 89 și după 90.
Autorul și personajul central al evenimentului a vorbit cu tristețe despre faptul că „trăim cea mai sinistră perioadă de secetă de poezie și de carte în general. Mi-e teamă ca sufletul cărților să nu moară deodată cu România”. Referindu-se la ambientul în care s-a desfășurat acțiunea, Lucian Avramescu l-a asemuit ca fiind „paradisul cultural al lumii” și a spus că e prima dată când, după zeci de cărți lansate în librării, unele pe stadioane, își lansează o carte în scena unui teatru în care el însuși e actor, iar atmosfera e cu desăvârșire a unei piese care speră să nu devină tragedie, ci doar ceea ce este.
Profesorul Sebastian Vlad Popa a remarcat că „una din temele poeziei este cea de bărbat cutreierat de femei, de simțuri violente. Un filon foarte puternic al poeziei lui Lucian Avramescu este că tot ce scrie, tot ce se întâmplă este ocazionalul, faptul divers care compun viața”.
La eveniment au participat, întregind publicul iubitor de poezie, senatorul Adrian Țuțuianu, fost ministru al Apărării, cel care a inițiat această lansare la Târgoviște, și fostul prefect Ioan Marinescu, ambii prieteni vechi ai autorului și ai cărților lui. Au fost prezenți numeroși profesori de limba și literatura română, elevi din liceele de renume ale municipiului, oficialități.
Giorgiana Radu, AMPress

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.