• Home
  • Recomandate
  • Marius Gîrlașiu: Cum a driblat ministrul Justiţiei doctoratul în România

Marius Gîrlașiu: Cum a driblat ministrul Justiţiei doctoratul în România

iordache doi 1

Fost inginer la Fabrica de Mobilă din Caracal, ministrul Justiţiei, Florin Iordache, a devenit doctor în relaţii economice internaţionale la 47 de ani, pe vremea când era deputat la al doilea mandat din partea PSD. Iordache şi-a susţinut doctoratul la Universitatea Liberă Internaţională a Moldovei, cunoscută peste Prut drept o veritabilă fabrică de diplome.

Ministrul Justiţiei a devenit inginer la vârsta de 25 de ani, după ce a absolvit Facultatea de Mecanică a Universităţii din Craiova. Prima diplomă din carieră i-a tăiat însă pofta de carte, iar valurile vieţii l-au purtat departe de lumea academică, însă foarte aproape de scena politică. Înainte să facă pasul în politica mare de la Bucureşti, Iordache a fost, vreme de un mandat (1996-2000), viceprimar în Caracalul natal. A urmat apoi ascensiunea. La graniţa dintre milenii, Florin Iordache a intrat pentru prima dată în Parlament, în legislatura 2000-2004, perioadă în care pofta de studiu i-a revenit, iar abstinenţa academică s-a sfârşit subit. La doi ani de la accesul în Parlament şi la 17 de la absolvirea primei facultăţi, deputatul din Caracal termina Dreptul la Universitatea din Craiova şi devenea jurist. Avea pe atunci 42 de ani. În acelaşi an (2002), înainte de a face vreun masterat în România, Iordache s-a apucat de teza de doctorat: “Impactul corporaţiilor transnaţionale asupra proceselor de integrare economică a României în UE”. Explicaţia este că ministrul de astăzi a driblat sistemul românesc de educaţie şi s-a înscris la doctorat în Republica Moldova, la o universitate privată din Chişinău, recunoscută peste Prut drept o veritabilă fabrică de diplome. Este vorba despre Universitatea Liberă Internaţională a Moldovei, o instituţie superioară de învăţământ despre care jurnaliştii moldoveni au dezvăluit că accepta în trecut chiar şi “studenţi” cu bacalaureatul picat.

Carieră fulminantă
În timp ce-şi tocea coatele pentru titlul de doctor, Iordache obţinea al doilea mandat de deputat (2004) şi termina, în ţară, două masterate, unul în administraţie la Institutul Naţional de Administraţie (2004), altul în drept la Universitatea privată Nicolae Titulescu din Bucureşti (2006). În acelaşi an, deputatul din Olt îşi trecea în CV şi cursuri postuniversitare la Colegiul Naţional de Apărare, un must-have printre politicienii cu pretenţii academice. A venit apoi încununarea vieţii academice. La 47 de ani, deputatul Florin Iordache devenea doctor în “relaţii economice internaţionale” la Chişinău, titlu pe care şi l-a echivalat fără probleme la Bucureşti, în ciuda diferenţelor uriaşe de sistem. În anul 2002, accesul la doctorat le era permis, în Moldova, chiar şi celor care nu obţinuseră în prealabil o diplomă de master. Abia în 2005, Republica Moldova a adoptat sistemul Bologna, iar masteratul a devenit condiţie obligatorie pentru înscrierea la doctorat.

Doctor doar pe jumătate
Peste Prut, şcoala doctorală este împărţită în două perioade distincte, după modelul sovietic preluat în Educaţie. Prima perioadă reprezintă o iniţiere în cercetarea doctorală, iar cea de-a doua oferă, de fapt, accesul propriu-zis la titlul de doctor. Problema lui Florin Iordache este că el a absolvit doar prima perioadă a doctoratului, iar în baza diplomei obţinute la Chişinău şi-a echivalat titlul la Bucureşti, devenid doctor cu acte în regulă şi în România. La acea vreme, ministru al Educaţiei era nimeni alta decât senatoarea Ecaterina Andronescu, practic colega sa de partid. Doar că, potrivit legislaţiei, între Bucureşti şi Chişinău există un acord de recunoaştere a diplomelor şi titlurilor academice, însă echivalarea acestora nu este automată, ci se produce doar după o analiză a unei comisii din cadrul CNATDCU.
Citează din opera lui Soros
Un alt detaliu demn de remarcat este acela că doctorul Florin Iordache citează în teza sa de doctorat, o lucrare a celebrului miliardar maghiar George Soros, denumită “Criza capitalismului global: societatea deschisă în primejdie”, publicată la editura Polirom. Aşadar, misteriosul Soros – spaima campaniei electorale şi una dintre principalele teme de atac folosite de PSD înainte de alegerile parlamentare – a fost unul dintre mentorii academici ai ministrului PSD al Justiţiei. De altfel, teza lui Florin Iordache a fost publicată şi la Editura Niculescu, sub o denumire uşor modificată: Corporaţiile transnaţionale şi procesele de integrare economică a României în Uniunea Europeană. Alături de Iordache, lucrarea este semnată şi de profesorii Svetlana Gorobievschi şi Alexandru Gribincea. Cei doi sunt doctori habilitaţi la Universitatea Liberă Internaţională a Moldovei şi au fost conducătorii doctoratului obţinut în 2007 de actualul ministru al Justiţiei. Iordache şi-a trecut lucrarea şi în CV drept “activitate publicistică”.

Ministrul Justiţiei, Florin Iordache, nu şi-a trecut în CV denumirea instituţiei care i-a acordat titlul de doctor. Fostul preşedinte al Camerei Deputaţilor a notat scurt: “2007 – doctorat Relaţii economice internaţionale”.
Patru miniştri din Cabinetul Grindeanu au absolvit Dreptul la facultăţi private. Virginia Toader şi Ana Birchall la Universitatea Nicolae Titulescu, Florin Iordache la Universitatea Liberă Internaţională a Moldovei şi Carmen Daniela Dan la Universitatea Ecologică (Publicat în Jurnalul.ro)

Parteneri