Mihaela Bilic: Doar așa se poate slăbi ușor

bilic 3

Nutriționistul Mihaela Bilic ne învață cum putem sa ne „pacalim” pentru a evita mâncatul in exces și, în consecință, să slăbim.
„Când nu putem schimba obiceiul, e musai sa schimbam eticheta! Fiecare inceput de an e mai greu…si pe cântar si legat de tot ce presupune planuri, asteptari, dorinte, decizii. Incercam sa ne comportam diferit, sa renuntam la obiceiuri gresite, sa modificam ritualuri sau sa deprindem atitudini noi, insa de cele mai multe ori esuam in ceea ce s-ar numi “schimbarea” propriei fiinte, a felului de a fi. Dincolo de efort si vointa, obosim sa ne tot luptam cu noi, desi demersul este unul pozitiv, care ar trebui sa ne aduca o stare de bine ca rezultat.
Se vede treaba ca ceea ce consideram noi a fi “de bine” nu este perceput ca atare de fiinta noastra, altfel nu s-ar impotrivi. Nu exista un consens in ceea ce priveste evaluarea faptelor: mâncam pentru ca ne place, deci e de bine, insa exageram cu mâncarea si atunci e de rau??. Chiar daca pare absurd, avem o logica de copii de gradinita: din moment ce un aliment/medicament ne face bine, ne gândim ca marind doza marim si efectul benefic. Ei bine e tocmai pe dos, la doza mai mare nu cresc decât efectele secundare negative??
Slabitul si abtinerea de la mâncare par a fi situatii fara leac, tocmai din cauza “etichetarii” lor gresite: instinctul nostru considera ca e gresit sa te abtii sau sa slabesti si, ca urmare, ne saboteaza eforturile. Si cum instinctele nu pot fi schimbate, ar parea ca situatia e fara iesire??. Ce ramâne de facut? Cu ajutorul mintii sa ne pacalim instinctele??!
Explicatie: placerea este elementul care ne guverneaza viata, tot ceea ce facem si are ca rezultat placerea poate deveni un obicei fara a fi nevoie de efort, lupta, vointa; nu ne ramâne decât sa definim ca placere evitatul alimentelor, saritul peste mese, stomacul gol, senzatia de foame, intr-un cuvânt sa ne prefacem ca mâncam. Daca inlocuim placerea de a mânca cu placerea de a evita mâncarea avem sansa sa scapam definitiv de obsesia curei de slabire. Cu siguranta nu e usor, inseamna o atitudine diametral opusa fata de interesul pe care il acordam in prezent mâncarii.
Dar daca obiectivul nostru central devine ne-mâncatul, vom sti automat ce avem de facut. E ca atunci când te hotarasti sa tii post, ai o detasare aparte, nimic nu te mai ispiteste.
Parerea mea e ca gresim dorindu-ne sa slabim, cred ca obiectivul ar fi sa ne oprim din mâncat…kilogramele vor disparea ca o consecinta fireasca a faptelor noastre”m a scris Bilic, pe pagina de facebook.

Parteneri