Ministrul Sănătății, despre cazul copilului din Oradea: Nu se pune problema plăţii spitalizării

 

În presă a fost relatat cazul unui copil de 9 ani, victimă a unui accident, care a fost dat afară din spitalul din Oradea, deşi se află în stare foarte gravă, iar familia a fost pusă să plătească spitalizarea.
Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat joi că nu se pune problema plăţii spitalizării, precizând că părinţilor li s-a prezentat un decont de cheltuieli, pe care orice spital ”este obligat să îl anexeze scrisorii medicale sau biletului de externare”, şi nu o factură.

„Informaţia care a apărut în presă a fost uşor eronată. Părintelui nu i s-a prezentat factura, i s-a prezentat un decont de cheltuieli pe care orice spital este obligat să îl anexeze scrisorii medicale sau biletului de externare. Am discutat la spital. A fost prezentat acest decont de cheltuieli pe perioada de spitalizare, din iunie până în septembrie 2017, 13.000 de lei. Copilul a fost readus la spital pentru că avea nevoie de îngrijiri speciale, schimbarea sondei nazo-gastrice care se înfundase şi, în acel moment, se pare că au avut loc nişte discuţii neprincipiale între medici şi părinţii copilului. Punctul meu de vedere este că niciun părinte nu este pregătit să îngrijească un copil în acea stare. Cadrele medicale trebuie să manifeste empatie şi compasiune şi înţelegere (…) A fost un incident, părintele s-a supărat, a înţeles altceva, dar nu se pune problema plăţii. Referitor la legea cu recuperarea cheltuielilor – din câte ştiu eu şi ştiu foarte bine – copiilor nu li se aplică. (…) Părerea mea este că ar trebui să se implice mai mult organizaţiile care fac tipul de îngrijire la domiciliu pentru că am înţeles că acel copil avea nişte probleme de îngrijiri, iar părinţii nu au nicio vină. (…) Sunt convinsă că DSP de acolo aude ce discutăm noi şi se va implica”, a spus ministrul, într-o conferinţă de presă, potrivit Agerpres.

Foto – libertatea

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.