Nela Busega: Este un balamuc total care va bloca economia și în final toate firmele românesti mici si mijlocii vor falimenta

0 37

 

Va mai plictisesc cu înca un comenatriu, cam lung poate, pe tema TVA-split.
Legea asta cu mutarea contributiilor la angajat este singura lege buna „nascuta” anul asta, iar cea mai proasta, chiar criminala, care atenteaza la siguranta economica a tarii mele este legea splitarii TVA.
O firma corecta va falimenta pentru ca legea este proasta pentru firmele corecte, iar cei care fac evaziune vor face in continuare fluierand si iata de ce: eu platesc luna asta TVA-ul pentru facturile emise luna trecuta, indiferent daca le-am incasat sau nu, iar peste 3 luni cand in sfarsit incasez de la clienti, trebuie sa stau la cozi pe la Anaf cu un dosarel pentru fiecare factura aflata in aceeasi situatie de incasare, ulterioara platii TVA, ca statul sa-mi dea voie sa-mi folosesc banii blocati in contul de TVA. Daca intr-o zi am un total de plati cash mai mari decat incasarile cash, tot asa stau pe la cozi la Anaf cu dosarelul. Sa presupunem ca sunt minim 10/20 dosare/luna (si sunt!!) de la 200.000 de firme, deci Anaf-ul trebuie sa lucreze intr-o luna peste 2-4 milioane de dosare. Nu degeaba primii revoltati au fost cei de la Anaf. Apoi trezoreriile nu au sistem on-line de plati si mai stai si pe acolo la cozi sa depui ordine de plata pentru Tva-ul catre furnizorii tai sau sa-ti transferi banii aprobati de stat din contul de TVA in contul tau de plati curente.
Astfel, firmele corecte vor intarzia cu platile la stat, statul le va aplica penalitati, chiar daca din cauza legii lui tampite nu mai pot plati la timp, ingropandu-le si mai rau in datorii incorecte. Nu mai vorbim de amenzile nesimtite pentru orice greseala, iar la ce idioata e legea n-ai cum sa nu gresesti.
Este un balamuc total care va bloca economia si in final toate firmele romanesti mici si mijlocii vor falimenta, prin urmare nu vom mai putea plati pensiile si salariile bugetarilor, iar angajatii nostri vor deveni someri pe care nu stiu cine-i va plati.
A venit comisia din Senat cu un amendament „destept” care face si mai mare balamucul, cica sa aplice TVA-split doar firmele care au contracte cu statul indiferent de ponderea acestora in totalul cifrei de afaceri. Eu am un contractel de service de 300 lei/luna, pai, stiti ce fac, le fac notificare ca reziliez contractul , sa-si gaseasca alt fraier de falimentat sau un neplatitor de TVA. Dar eu pot sa am luna asta o lucrare cu statul care mi-o plateste la pastele cailor, iar ceilalti clienti ai mei nu vor mai sti de la o luna la alta in ce cont sa-mi plateasca tva-ul si cred ca nici eu! Amendamentul trebuia sa stipuleze clar splitarea Tva doar pentru contractele cu statul, ca-n Italia si asa nu-mi brambureste restul afacerii, plus ca asa chiar este avantajat statul: eu facturez luna asta 100 lei +19 lei tva catre X institutie a statului, luna viitoare platesc statului cei 19 lei, iar statul cand imi plateste dupa buna placere, adica dupa N luni/ani imi plateste doar cei 100 lei. Cel care intarzie cel mai mult platile este chiar statul, eu am concedii medicale nerecuperate de la stat din 2013 si tot din acest motiv nu mai ma inghesui pe la licitatii pentru ca statul era sa ma falimenteze. Am insa „gauri” de la clienti la care am subcontractat si pe care statul i-a bagat in insolventa.
Exista solutii mai simple pentru cresterea vitezei de colectare a TVA si care nu dau peste cap economia: firmele care acum platesc TVA la trimestru sa devina platitoare de TVA lunar, abia se imparte suma de plata si nu te ustura asa tare la trimestru sa platesti o suma cel putin tripla, iar statul isi vede mai repede in buzunar TVA-ul. Sau se poate muta ziua de plata a TVA de la 25 ale lunii urmatoare la 20 ale lunii urmatoare, mai devreme nu, pentru ca nu se poate finaliza calculul tva mai devreme din varii motive obiective. Apoi mai exista si taxarea inversa care chiar poate diminua evaziunea pe TVA si, mai ales, control la importurile protejate politic sau de nea bosu’Ghita de la vama.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.