• Home
  • De la prieteni
  • Nicolae Iliescu: Exterminarea copilăriei. O minte sănătoasă într-un corp sănătos

Nicolae Iliescu: Exterminarea copilăriei. O minte sănătoasă într-un corp sănătos

Jurnalul Bucurestiului 600x205 3

Se strang tot mai multe nemultumiri din partea unor parinti, la adresa invatamantului romanesc . Nemultumirile se strang iar rezolvarile lipsesc . Greutatea ghiozdanului , problema calitatii sau a lipsei manualelor , scoli insalubre , fondul scolii sunt probleme care ar putea fi usor rezolvate . E nevoie doar de putina vointa din partea celor responsabili .

Exista si probleme de fond a caror rezolvare este mai delicata . Invatamantul romanesc pune in prim plan interesele elevilor sau interesele profesorilor ?

Un liceian are 33 de ore de curs pe saptamana . Comparati cu norma saptamanala a unui profesor . In plus , se apreciaza ca , pentru a obtine rezultate bune , mai sunt necesare inca aproximativ 25 de ore/saptamna pentru invatat si rezolvarea temelor primite pentru acasa . Mai adaugam , drumul pana la scoala , 5 ore/saptamana , cu toate ca nu sunt putine situatiile cand acest lucru sare de 12 ore . Ajungem la un buget de timp , alocat scolii de 43 de ore/saptamana .

In zilele cu 6 ore de curs , elevul de liceu cu rezultate bune , aloca pentru scoala minim 10 ore zilnic [3 ore de invatat si de rezolvat temele pentru acasa , plus o ora deplasarea la si de la scoala] . In zilele cu sapte ore de curs , timpul necesar creste la 11 ore pe zi . Mai adaugam si 9 ore de somn si raman 4-5 ore zilnic pentru masa , igiena personala si teoretic joaca si activitati sportive . Realitatea demonstreaza ca , majoritatea liceienilor cu rezultate bune , mai fac si meditatii la 1-2 materii .

Constatam ca ziua unui elev de liceu , cu rezultate bune , nu lasa loc si pentru ceea ce ar trebui sa asigure si un corp sanatos . Cu surprindere vedem , cu toate aceste eforturi , ca scoala romaneasca este cotata pe locuri modeste . Tari in care liceeni aloca aproximativ 6 ore zilnice pentru scoala [5 zile/saptamana] sunt cotate cu un invatamant mult mai performant decat cel romanesc . Sa aiba profesori mai buni , copiii lor sa fie mult mai inteligenti decat ai nostrii , programele lor scolare sa fi eliminat tot felul de lucruri inutile sau invatamantul lor se bazeaza pe studiile unor specialisti in domeniu care au stabilit timpul ce trebuie alocat scolii de un elev , in paralel cu o programa scolara eficienta si suficienta culturii generale .

Daca s-ar tine cont ca elevii au dreptul si la copilarie numarul orelor de scoala ar trebui sa scada , implicit si numarul profesorilor . Liderii de sindicat din invatamant sustin doar , pe buna dreptate , cresterea veniturilor salariale .

Daca nu suntem in stare sa facem o reforma a invatamantului , de ce nu preluam experienta altor tari [exemplul Finlanda] ale caror rezultate sunt cotate printre cele mai bune din lume .

De ce sa exterminam copilaria pentru un invatamant submediocru ? De ce sa nu avem o ,,minte sanatoasa intr-un corp sanatos” .

Parteneri