Nu uitați să-l votați pe Alexandru Tomescu!

0 1

Violonistul Alexandru Tomescu a înregitrat un regal Bach, imprimat pe două CD-uri, utilizând vioara Stradivarius la care a cântat cândva Voicu. L-am rugat pe violonistul care a adus României un cadou uriaș de premii international, să-și amintească ceva inedin despre legătura sa cu muzica lui Bach. Iată ce a povestit, în exclusivitate pentru AMPress:

”Eram student pe atunci si proaspat angajat ca solist al Ansamblului Armatei; cel mai mult imi placea ca aveam la dispozitie o camera intr-o unitate militara, unde se tineau si repetitiile orchestrei, unde puteam repeta oricat de mult, fara sa deranjez pe nimeni.
Pentru cei care nu sunt muzicieni, trebuie spus ca asta e o preocupare constanta – sa gasesti locul ideal in care sa poti sa te concentrezi sa lucrezi si in care sa poti canta fara sa-ti deranjezi vecinii.
La un moment dat am decis sa fac un snur cu Ciaccona de Bach; o pregateam pentru un concurs si voiam sa vad cum rezista la tensiune. Asa ca am inchis ochii, detasandu-ma complet de ce era in jurul meu si am inceput sa o cant. Piesa dureaza peste 15 minute.
Cand am terminat-o si am deschis ochii, am vazut ca intre timp afara se intunecase complet; venise noaptea fara ca eu sa-mi fi dat seama. Asa o senzatie de iesire din timp nu am mai experimentat de atunci.

Tot Ciaccona de Bach am cantat si la metrou, atunci cand am inceput sa strang bani pentru Asociatia nevazatorilor din Romania. Am ales intentionat aceasta piesa ampla, monumentala, pentru ca voiam sa ii pun la incercare puterile magice.
Nu am fost dezamagit.
Primii care au fost atrasi de muzica au fost copiii. Parintii lor erau prea constiinciosi poate, grabiti sa ajunga la serviciu.
Dar copiii i-au tras de mana pe parintii lor in fata locului unde eu cantam si in cateva minute s-a adunat o multime respectabila .
M-am convins atunci ca muzica are intr-adevar puterea de a ii scoate pe oameni din timpul mundan, profan si de a le deschide poarta altor lumi.
Concertul de la metrou a fost o lectie pentru mine”.

Rugăm prietenii AMPress să facă gestul de a vota, pentru bijuteria muzicală Bach to Basics, aici

loading...