Nutriționist: Fiecare kilogram în plus scurtează viața cu patru luni. Cu cât consumăm mai multe calorii, cu atât îmbătrânim și murim mai repede

Nutriționist: Fiecare kilogram în plus scurtează viața cu patru luni. Cu cât consumăm mai multe calorii, cu atât îmbătrânim și murim mai repede

Deşi nu s-a descoperit leacul pentru tinereţe fără bătrâneţe, există mai multe teorii care promit cel puţin încetinirea procesului de îmbătrânire. Una din ele spune că durata de viaţă a fiecărui individ este programată genetic şi că omul poate prelucra un număr fix de calorii de-a lungul vieţii. Cu cât ne consumăm mai repede caloriile, cu atât murim mai repede.
„Astfel, dacă un individ e programat să trăiască 120 de ani, dacă nu se îmbolnăveşte sau nu moare din cauza unor accidente, chiar va trăi atât. Cu alte cuvinte, putem prelucra un număr fix de calorii în timpul vieţii. Însă oamenii mor, de regulă, mult mai repede din cauza hranei nesănătoase, fumatului, consumului excesiv de alcool, poluării şi a tot ceea ce înseamnă stil de viaţă nesănătos”, scrie specialistul în alimentaţie, Gheorghe Mencinicopschi, în cartea sa „Şi noi ce mai mâncăm ca să slăbim?”.
Deşi nu crede în teoria numărului fix de calorii, nutriţionistul Eduard Adamescu spune că alimentele bogate în calorii îngraşă, iar studiile au arătat că fiecare kilogram în plus scurtează cu patru luni speranţa de viaţă. O altă teorie anti-îmbătrânire vorbeşte despre proprietăţile alimentelor antioxidante (ceaiul verde, vinul roşu), însă, până acum, niciun studiu nu a demonstrat negru pe alb acest lucru.
Potrivit profesorului Mencinicopschi, adeptul primei teorii, cheia tinereţii stă în cumpătare şi în consumul de calorii de calitate. Cu cât consumăm mai multe calorii, cu atât „ne mâncăm zilele” mai repede. Alimentele de tip fast-food, prăjiturile cu multe creme, sosurile grase şi prăjelile conţin calorii de proastă calitate sunt de evitat.
„Supraconsumul caloric, mai ales de calorii de slabă calitate, creşte enorm producţia de radicali liberi, care sunt extrem de nocivi, distrugând enzimele metabolice, hormonii, materialul genetic (ADN-ARN), omorând celule şi grăbind apariţia bolilor civilizaţiei moderne: boli de inimă, diabet de tip II, hipertensiune arterială, cancere”, scrie Mencinicopschi.

Mai mult pe doctorulzilei.ro

Abonează-te la noutăți

Articole asemănătoare