Orice gospodină trebuie să afle asta: Secretul neştiut despre banalii ARDEI COPŢI!

Orice gospodină trebuie să afle asta: Secretul neştiut despre banalii ARDEI COPŢI!

 

Ii mancam cruzi, fierti, copti dar nu cunostem cu adevarat beneficiile banalilor ardei copti.
Ardeiul gras si fratii lui, ardeiul capia, ardeiul iute si gogosarul, reprezinta unele dintre cele mai sanatoase legume. Buletinul de analize al ardeilor scoate la iveala o compozitie naturala de exceptie, de la vitamine, la antioxidanti si minerale, nutrienti extrem de benefici in buna functionare organismului.
Cea mai buna forma sub care ii putem consuma este cea cruda, in salate sau sub forma de suc proaspat. Dar virtutile lor curative continua si dupa ce ii muram sau ii coacem pe plita.
Sursa numarul unu de vitamina C
Principala substanta activa din ardei se numeste capsaicina si da culoarea legumei, cea mai multa fiind in cei rosii.
Aceasta este un anticoagulant eficient, care ajuta la prevenirea infarctului miocardic si a atacului cerebral. Toate soiurile de ardei contin vitamina C in cantitati uriase, insa ardeiul gras verde are de doua ori mai multa vitamina C decat citricele, iar ardeiul rosu iute contine cu 330% mai multa vitamina C decit o portocala scrie caplimpede.
In 100 de grame de ardei sint 125 de mg de vitamina C, adica 100% din doza zilnica recomandata. In compozitia ardeiului se mai adauga 0,8 mg de vitamina B6 si 0,45 mg de vitamina K. Vitamina A este si ea prezenta, beta-carotenul fiind un antioxidant foarte puternic, care contracareaza efectele radicalilor liberi si reduce daunele pe care acestia le produc arterelor, nervilor si tesuturilor.
Ardeiul rosu este mai sanatos decit cel verde, cu o cantitate de vitamine A si C de doua ori mai mare. Conform unui studiu, chinezii, care consuma mari cantitati de ardei, si mai ales ardei iuti, au cu 27% mai putine sanse de a face cancer pulmonar, si asta in conditiile in care sint printre cei mai mari fumatori din lume.

Mai mult pe andreilaslau.ro

Articole asemănătoare