Președintele Iohannis îl primește luni, la Cotroceni, pe secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg

Președintele Klaus Iohannis îl va primi luni, la Palatul Cotroceni, pe Secretarul General al Alianței Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg.
Potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale, agenda întrevederii va include evaluarea concretă a stadiului implementării deciziilor adoptate la Summitul NATO de la Varșovia, din anul 2016, și la Reuniunea la nivel înalt de la Bruxelles din mai 2017, precum şi pregătirea agendei şi rezultatelor viitorului Summit NATO din anul 2018. Aspectele privind continuarea procesului de adaptare a Alianței la mediul internațional complex de securitate, cu accent pe postura NATO de apărare şi descurajare pe Flancul Estic, vor ocupa un loc important în cadrul discuțiilor. Convorbirile cu înaltul oficial vor fi urmate de o declarație comună de presă.
De asemenea, președintele României va participa, împreună cu Secretarul General al Alianței Nord-Atlantice, la deschiderea sesiunii plenare a celei de-a 63-a reuniuni a Adunării Parlamentare a NATO (AP NATO), care va avea loc la Palatul Parlamentului. Cu acest prilej, președintele Klaus Iohannis va susține un discurs în faţa plenului AP NATO.
Adunarea Parlamentară a NATO este un for care reunește membri ai parlamentelor din țările membre şi partenere ale Alianței, care se întâlnesc periodic pentru a analiza aspecte de securitate de interes comun, facilitând astfel consensul public și parlamentar în sprijinul politicilor Alianței. Forul asigură dialogul parlamentar din regiunea euro-atlantică cu privire la probleme de securitate, politice, sociale și economice, aducând un plus de transparență în viața politică a NATO.
AP NATO ajută mediile parlamentare să cunoască și să înțeleagă probleme actuale de importanță majoră și contribuie la promovarea unor poziții comune în rândul parlamentarilor membri.
Adunarea reunește 266 de membri cu drepturi depline ai legislativelor din cele 29 de țări membre NATO, delegați din cele 12 țări asociate, din țările cu statut de membri asociați mediteraneeni și observatori parlamentari.
Totodată, președintele Iohannis și Secretarul General vor vizita împreună, în după-amiaza zilei de luni, Brigada Multinațională NATO Sud-Est (MN BDE) de la Craiova. Constituirea acestei structuri NATO pe teritoriul României reprezintă unul dintre rezultatele importante ale țării noastre decis de șefii de stat și de guvern la Summitul NATO de la Varșovia în anul 2016 pentru întărirea securității în regiune.
Conjugând efortul României, al aliaților şi al NATO ca organizație, această structură reprezintă expresia principiilor care stau la baza Alianței Nord-Atlantice – solidaritatea şi unitatea. În luna aprilie a acestui an, a fost declarată Capacitatea Operațională Inițială a MN BDE, cea finală fiind prevăzută pentru luna noiembrie 2018. Ceremonia de activare drept Comandament Militar International NATO a avut loc la data de 15 iulie a.c.
Cu prilejul vizitei la Craiova, cei doi înalți oficiali se vor întâlni şi cu militarii polonezi desfășurați în România în Brigada Multinațională. Ca urmare a deciziei Președinților României şi Poloniei din marja Summitului de la Varşovia de anul trecut, cei doi aliaţi şi parteneri strategici au luat decizia unei participări reciproce pe teritoriile lor, România desfășurând la rândul său o unitate militară în Polonia. Implementarea acestei decizii a celor doi Preşedinţi este o contribuţie efectivă şi concretă la asigurarea coeziunii de abordare a Flancului Estic al NATO.

AMPress

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.