Semne premature ale cancerului pulmonar, ignorate de femei

 

Adenocarcinomul este reprezinta cel mai frecvent tip de cancer pulmonar diagnosticat. Acesta reprezinta peste 30 – 40% din totalul cazurilor. Boala apare preponderent la femei si, din pacate, e prea tarziu depistat. Acest lucru se intampla pentru ca multe femei ignora semnele organismului. Daca observi ca ai mai multe dintre aceste semne, mergi la medic pentru un control!

Acestea sunt primele simptome ale cancerului pulmonar la femei:

– dureri de spate si de umeri

– tuse persistenta

– tuse cu sange

– stare de epuizare

– pierdere de masa musculara

– lipsa apetitului si fluctuatii bruste in greutate

– cheaguri de sange

– umflarea fetei si a gatului

– dureri in piept

– pierderi de memorie

– fracturi inexplicabile

– vanatai fara motiv

– dureri articulare

Daca in cazul altor tipuri de cancer cauze sunt adesea necunoscute, cauza principala a cancerului pulmonar este fumatul. 90% dintre pacienti au fost fumatori. In randul barbatilor fumatori, riscul de aparitie a cancerului pulmonar este de 17%. In cazu femeilor fumatoare riscul e de 12%. Studiile spun ca un individ care fumeaza mai mult de un pachet de tigari pe zi are un risc de a face cancer pulmonar de 20 – 25 de ori mai mare fata de un nefumator.

Chiar si dupa ce o persoana renunta la viciu, riscul ramane. S-a constatat ca abia dupa 15 ani de abstinenta totala de la fumat, pericolul ca plamanii sa faca cancer se reduce.

Sursa – sanatate.bzi.ro

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.