Zile foarte reci în România. COD GALBEN și PORTOCALIU de precipitaţii abundente, ninsori la munte și intensificări ale vântului

Zile foarte reci în România. COD GALBEN și PORTOCALIU de precipitaţii abundente, ninsori la munte și intensificări ale vântului

 

Administrația Națională de Meteorologie a emis marți o avertizare de precipitaţii abundente, ninsori şi strat de zăpadă la munte și intensificări ale vântului.
În intervalul 19 APRILIE ORELE 04 – 18, precipitaţiile vor cuprinde jumătatea de sud-vest a teritoriului şi cea mai mare parte a zonei de munte. În Banat, Oltenia, vestul şi nord-vestul Munteniei va ploua, iar în zona montană vor fi mai ales ninsori. Cantităţile de apă vor depăşi 20…25 l/mp şi izolat 40 l/mp. Vântul se va intensifica în cea mai mare parte a ţării şi local, îndeosebi în regiunile sudice şi centrale, viteza la rafală va depăşi 50…55 km/h.
La munte, cu precădere la altitudini de peste 1400 m se va depune strat nou de zăpadă, iar vântul va avea intensificări cu rafale de peste 60…70 km/h, viscolind ninsoarea.
COD PORTOCALIU PENTRU 19 APRILIE ORELE 09 – 18, de ninsori abundente, viscol în zona înaltă a Carpaţilor Meridionali şi a Munţilor Banatului

În zona înaltă a Carpaţilor Meridionali şi a Munţilor Banatului, va ninge abundent, iar vântul va sufla tare, cu peste 80…100 km/h, viscolind puternic zăpada şi reducând vizibilitatea sub 50 m.

COD GALBEN de precipitaţii abundente, ninsori şi strat de zăpadă în zona de munte și intensificări ale vântului PENTRU INTERVALUL 19 APRILIE ORA 18 – 21 APRILIE ORA 10

În intervalul menţionat, temporar vor fi precipitaţii mai ales în sudul, centrul şi estul teritoriului, iar în după-amiaza zilei de joi (20 aprilie) şi în noaptea de joi spre vineri (20/21 aprilie), aria acestora se va restrânge către est. În aceste zone, cantităţile de apă vor depăşi 25 l/mp şi pe arii restrânse, îndeosebi în zona Carpaţilor Meridionali şi Orientali, 50…60 l/mp.
La munte va continua să ningă şi se va depune strat de zăpadă. În restul ţării va ploua, iar începând din noaptea de miercuri spre joi (19/20 aprilie), în Moldova şi pe arii mai restrânse în Maramureş, Transilvania şi trecător în zona deluroasă din sud se vor semnala precipitaţii sub formă de lapoviţă şi ninsoare.
Vântul va avea intensificări temporare îndeosebi în regiunile estice şi sud-estice, unde vitezele la rafală vor atinge 50…60 km/h.

COD PORTOCALIU PENTRU INTERVALUL 19 APRILIE ORA 18 – 21 APRILIE ORA 06
Fenomene vizate: ninsori abundente şi local viscolite în zona montană
În Carpaţii Meridionali şi Orientali, va ninge abundent, se va depune strat consistent de zăpadă, iar vântul va avea intensificări cu rafale de 60…70 km/h şi peste 80…90 km/h, pe creste, viscolind puternic ninsoarea şi reducând vizibilitatea.

Mihai Florea, AMPress

Articole asemănătoare