A.M. Press
Ultimele stiri din Romania!

Giorgiana Radu: Da, dărâmați zidurile!

6 184

 

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a remarcat revoltată ceea ce mulți pensionari au simțit, cum se spune, ”pe pielea lor” – modul umilitor în care faci cunoștință cu sistemul funcționăresc de la Casele de Pensii. Dar, iată concret, ce scrie ministrul liberal pe Facebook:

„A venit momentul să spargem zidurile inutile care despart cetățenii de serviciile de calitate pe care le merită. Încep cu o Casă de Pensii din București. Extindem în țară.
La Casele de Pensii la care am mers, din nou, astăzi, mă revoltă să văd pensionarii stând cu spatele aplecat cerând informații printr-o ușiță sau fereastră dincolo de care angajatul Statului stă comod pe scaun. De ce să nu stea și angajatul și pensionarul pe câte un scaun? Aici vin oameni în vârstă, mulți în baston, oameni care așteaptă în picioare să le vină rândul.
Faptul că există un zid cu o fereastră care se deschide când consideră reprezentantul instituției denotă că între Stat și cei pe care îi deservește există un obstacol. Pe care îl vom înlătura ca cele două părți să fie egale iar comunicarea și parcurgerea actelor dintr-un dosar să se facă în cele mai transparente și umane condiții. Nu vreau nimic ieșit din comun, vreau normalitate. Vor lua loc la o masă simplă, cu toate hârtiile la vedere, cu pensionarul așezat comod pentru a pune toate întrebările pe care le are.
Obișnuite sau mai puțin obisnuite, inițiativele mele au legătură cu faptul că îmi pasă de oameni.
În curând desființăm zidurile. Pensionarii și angajații Statului se respectă între ei”.

Măsura pare a deschide o fereastră de ozon către cel umilit adesea de îngâmfarea excesivă a omului statului, plătit bine și așezat comod într-o funcție care-l face egal cu Dumnezeu.
Fără a fi pensionară – mai e mult până atunci – m-am lovit la Ploiești de anomalia de a nu-mi găsi, doi ani la rând, după veniri repetate la instituția de profil, cardul de sănătate. Prin fanta îngustă a comunicării, mai întâi o doamnă plictisită, în lunile următoare o alta, îmi spuneau scurt ba că nu e, că nu figurez, ba să aștept că va veni el. Încerc să arăt dovezile concludente că sunt redactor angajat al unei instituții de presă, că plătesc taxele la zi, că AMPress nu e datoare cu nimic statului. N-au timp de vorbit prin geamul care e întredeschis.

De curând, am mers din nou în încercarea de a obține documentul care-și pierde termenul de valabilitate în luna iulie a acestui an. De astă dată, în spatele geamului era un costum bărbătesc, dar atitudinea a fost în rimă perfectă cu cea a colegelor sale. Cardul meu nu exista, iar el nu avea nicio explicație pentru acest lucru. I-aș fi dat crezare și m-aș fi resemnat că documentul meu s-a risipit, poate, înainte de a fi tipărit, iar ei, funcționarii, n-au nicio vină, dacă nu era soțul meu care să insiste. Tonul lui mai apăsat sau faptul că este o persoană publică a făcut minunea ca slujbașul statului, plătit din banii fiecărui cetățean, să se urnească într-un final. A făcut o răsucire cu scaunul rotativ și a consultat un teanc de plicuri care zăceau cu praf pe ele într-un raft. În al treilea plic se afla, uitat, cardul meu de sănătate, cel care, absentând, mă obliga, chiar și la cel mai banal consult, la o întreagă muncă de explicații.

Așa că găsesc inspirată măsura doamnei pe care n-o cunosc decât din imaginea fugitivă din televizor.
Da, sunt multe de dărâmat, unele simbolic numite ziduri, între cetățean și funcționarul, cam prea ajuns, al statului. Iar pensionarii au măcar dreptul de a sta pe scaun, nu ca la anchetă, în fața funcționarului grețos adesea, care îi privește de sus, chiar dacă el stă jos, confortabil.

loading...
6 Comentarii
 1. LevSt. spune

  Numai ca in Romania, precum in Iran, ZIDUL este f. gros si LA BAZA cu bolavani grei, iohanis, danila cel belzebut, etc./// Iran:”They are lying that our enemy is America, our enemy is right here,” dozens of protesters outside a university in Tehran chanted,… Scores of demonstrators were also shown gathered in other cities…”___—-___exact asta se „intampla”(mathematic , de peste 70 de ani) si in Romania, DUSMANII NATIEI SI AI STATUUI, NU sunt ungurii, rusii, evreii, et., etc., dusmanii cei reali sunt insasi cei care formeaza statul la varf, guvernul ,presedintia si parlamentul, sustinuti in parteneriat full-time de structurile regionale si locale ale fostei nomenclaturi si securitati, la care s-a adaugat tot f.-time, biserica ortodoxa, condusa de adevarati diavoli…Da, acestia si-au dat legi protective( si salarii si pensii colosale), desi animalul inferior iohanis declarase ca va renunta la imunitatea data de functie, insa odata ajuns pe functie „a uitat” cea ce a dus la o cascada si avalanse de inalte acte de coruptie, care au distrus tara… Si nici macar dupa ce omologul sau Ukrainian a intreprins( anul trecut) desfiintarea imunitatii pentru VIP-uri, iohanis nu a schitzat nimic, dovada totala ca el este capul banditilor care distrug tara…

 2. LevSt. spune

  (Megxit)D.Trump:”…Sunt Monarhist. Regina nu merita sa treaca prin asta…”___—–___ pana si PRESEDINTELE celei mai mari si tari republici, recunoaste -indirect- avantajele Monarhiei, numai romanii se lasa sedusi de „avantajele” republicii, adica de speranta ca vor ajunge si ei- candva- sefii statului , sau macar prim-ministri, etc, desi ca PM si urmatoarele inalte functii, sunt mult mai garantate OAMENILOR DE RAND, in Monarhii decat in republici, exemplul Romaniei este edificator, toti p-ministrii si restul de inalte functii in stat, sunt „obtinute” de indivizi puternic ancorati in partide, adica in prelungirile fostului pecere, mai precis toti acestia(inclusiv pres-edintii) sunt pioni ai fostei securitati si nomenclaturi…Nu mai amintim(in detaliu) despre pret, se urla ca o Casa Regala( deci Monarhia) este scump de intretinut, etc., in realitate averea acestor Case Regale(chair cumulate pe sute de ani), este mult mai mica decat cat un singur ciclu de presedintie(cu miile de paraziti adusi cu ei), DEVALIZEAZA statul( si natia), pe care le lasa intr-o si mai adanca criza financiara , dar si politica si economica si -in general- criza sociala, care in final, va exploda printr-o noua „revolutie”, desigur , daca intre timp, statul si natia romana nu va fi dizolvata, pentru ca ce ne lipseste noua, este FARUL CALAUZITOR, PIATRA DIN VARFUL UNGHIULUI, cea care tine toata lucrarea inchegata…

  1. LevSt. spune

   „… CAT UN SINGUR CICLU DE PRESEDINTIE…”***(***-iar PIERDERILE absolut DEZASTRUOASE, provocate de acestia si prin INCOMPETENTA, practic arunca natia romana intr-o anarhie si colaps economic, perpetuu..)

 3. LevSt. spune

  Coafeze și milițieni, specialiștii lui Daea. False raportări: Cormoranii mâncau pește din rapiță(…)///2-reduceri de 15% in angajatii de la Ministerul Agriculturii(…)///3- Daea: Românii pentru mine sunt toţi laolaltă(…)_____—-_____ dupa toate aceste stiri, se pare ca acest mosulica care juca rolul mascariciului in guvernele lui dragnea( pentru a mai detensiona situatiile ivite) , nu este deloc neimplicat in devalizarile facute de pesede( si prin salarii), dimpotriva, tocmai de asta incearca o noua Jmecherie daea lui, absolut uzata, vezi doamne, toti romanii pot fi pusi oriunde, ca trebuie sa manance si ei o paine, deci nu ar fi nicio ilegalitate ca cineva cu o calificare pentru o munca de 2 mii lei/luna, va primi o functie cu o retributie de 12 mii/luna…Cred ca individul ar trebui luat la intrebari , la modul serios, probabil ca -per total- la acest minister, in ultimii ani, au fost subtilizate cateva miliarde de lei… Altfel, sunt total de acord cu reducerile de personal si in acest minister(desi 15% nu este tocmai efectiv- e nevoie de cel putin 25% taieri), insa mi se pare ca iar se curata pestele (mancator de rapitza!) de la coada, sau -la fel- a fost gasit Acarul Paun, in sensul ca acest minister este unul care sigur produce bunuri de reala si stricta necesitate, orban si catzu se afunda in neseriozitate si ageamism, primele „reduceri” de personal trebuiau efectuate in cele doua grupe de MARI si TOTAL paraziti, adica armata trebuie redusa cu chiar 75% , iar popimea scoasa integral si total de la plati bugetare( chiar daca sunt doar de una sau 2 sute euro/luna) , inclusiv lui danaila cel Belzebut, caruia trebuie sa i se impute( si sa se recupereze) intreg salariul marit , gratie spurcaciunii pamantului, vipera de Salaj…

 4. LevSt. spune

  Regina Elisabeta a II-a este de acord ca printul Harry si Meghan Markle sa locuiasca in Canada.(…)___—-___s-ar putea sa fie doar o simpla speculatie( ce spun eu) , insa daca asa stau lucrurile, „lucratura” este f. buna, anume dupa cativa ani de activitati caritabile si cresterea turismului in Canada(adica mai multi bani si pentru intreaga lume, dar si pentru Canada- asta e! Lumea va dori sa viziteze si aceste noi locuri, unde se vor aseza cei doi), cu aprobarea unei imense majoritati, Canada va avea un nou guvernator general, adica printul Harry, care (depinde de rezultate) se poate transforma chiar in Rege…Istoria se scrie in fiecare zi, sa nu uitam…

 5. LevSt. spune

  Orban l-a pus sef la Cadastru pe un lider local PNL, cu afaceri in domeniu si zeci de contracte cu statul(…)///2- O avocata cu 16 case, fiica de capitan de Securitate care apare in dosarul lui Steinhardt, numita secretar de stat la Ministerul Justitiei(…)___—–____una dupa alta, orbanului ii cad mastile de pe mutra, pana la urma cineva -care stie- i se va face mila de romani si va spune raspicat, ca acest orban( si catzu, etc.-adica noua conducere), sunt -precum- iohanis, scule ale fostei securitati si nomenclaturi, „scoase la inaintare” pentru a le proteja privilegiile( pensiile) , averile (greu de estimat) si -evident- a-i feri de a intra pe mana justitiei, oricata ar mai fi, pentru ca insasi justitia romana, este doar o alta falanga a celor 2 institutii comuniste, cica apuse… Este exact precum in celebrul film, „Adio, dar raman cu tine”…

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More