De ce și pentru ce candidez? ASTĂZI, pentru Ploiești, EMIL CALOTĂ: ”Nu poți scoate orașul din starea de stagnare decât prin proiectele și voința politică a unui singur partid: al ploieștenilor”

Inaugurăm o rubrică a viitorilor posibili primari. Să-i cunoaștem, prin vorbele și gândurile lor, prin sensibilitatea lor umană și intelectuală, când există, prin proiectele pe care le au în minte. Un primar poate fi inima vie a unei localități, sau reperul unei neputințe. Un primar poate rămâne frumos, cu noblețe, în istoria unui oraș, sau poate fi reperul delăsării.

AMPress pornește acest apropiat debut de campanie electorală lăsându-l să se prezinte pe ploieșteanul Emil Calotă, intelectual fin, vorbitor de limbi străine, dar și un om care dialoghează cu aceeași sinceritate și-n centrul academic, unde domină statuile unor mari scriitori și-n mahalaua care cere prezența unui edil care nu se sfiește să iubească oamenii, oriunde s-ar găsi ei.

AMPress

 

Distribuie prietenilor

Emil Calotă: M-am născut în Bordeni, comună prahoveană din zona deluroasă, cu istorie bogată si oameni harnici. Când aveam trei ani, familia mea, parinţii, fratele meu si cu mine ne-am facut ploiesteni.

Locuiesc în aceeasi casă în care am crescut de copil, pe str Plăieşilor la nr. 44. Asta înseamnă că de vreo 60 si ceva de ani, sunt „găzar”, educat în Ploiesti, cu cariera de inginer incepută şi continuată vreo 20 de ani într-o rafinărie ploiesteană, din cartierul Teleajen. Aș putea spune că am fost consecvent, 12 ani de școală în același loc, liceul Al I Cuza, 20 de ani în aceeasi rafinărie, aceeasi casă, etc.

Mă simt al acestui oras, cu bunele si relele lui. Aaaa…sa nu uit, am fost 8 ani, intre 2000 si 2008, primarul Ploiestilor. Din perioada aceea, doar atât va spun: Ploiestii erau un oras-magnet, atrăgător atât pentru investitori de anvergură, cât si pentru artisti cunoscuti cu care făceam festivaluri de muzică si teatru. Și Clubul de jazz, reînviat in 2003…

Pusesem serviciile publice la punct. In special, termoficarea, încălzirea urbană de care beneficiau peste 64 de mii de familii, proprietarii apartamentelor racordate la rețea. Mai mult de jumătate din populatia orasului plătea un tarif corect și beneficia de un serviciu public de calitate. Si am mai proiectat un Ploiesti al anului 2020, cu investitii si modernizări de infrastructură, cu parcuri si spatii de agrement, proiecte care s-au făcut greu, chinuit, și după 2008.

Acum, în 2020, Ploieștii sunt o amintire a vremurilor de glorie, când ambasadori si președinti de firme veneau în biroul primarului, pentru a găsi ferestre de cooperare si investitii…emil calota cu chineziEste un oraș al stagnării, cu trafic haotic, cu aerul poluat peste măsură, fără orizont. Pare un loc fără stăpân, cum se spune în popor…Nu vreau să-i judec pe primarii care au fost dupa 2008, dar faptul că au executat doar comenzi de partid si că au sifonat la greu din banul public către firme de casă, dispreţuind speranţele concitadinilor lor, ramâne o piatră de moară pentru prestatia de edil al orasului.

Executivul din administratia ploiesteană are carnet de partid în loc de competență si responsabilitate. Grav este că liantul, numit încredere, între cetățean și administrație nu mai există. In 2020, orașul meu este suprapoluat, nu are o stație de epurare, termoficarea a ajuns în pragul colapsului, bugetul orașului este falimentar.

De aceea m am angajat în lupta electorală. Nu pentru a genera conflicte si dispute sterile, ci pentru a-i convinge deopotrivă pe cetățeni si contracandidați că nu poți scoate orașul din starea de stagnare decât prin proiectele si voința politică a unui singur partid: al ploiestenilor. Nu PNL sau PSD, nici chiar ALDE, partidul pentru care candidez, deși e singurul partid care dă semne de reformare în marasmul politic din Romania. Doar PARTIDUL PLOIESTENILOR. Contez pe solidaritatea suferintei pe care ne-a creat-o pandemia de coronavirus. Purgatoriul pe care-l trăim ar trebui să ne unească și să redeștepte sentimentul cooperării și apartenenței la comunitate.

Concret, văd un master plan pentru depoluare si sănătatea orașului, parte a unei viziuni Ploiesti 2030, chiar 2050. Cu regândirea spațiilor urbane, cu arealuri sub cerul liber pentru plimbare, recreere sau distracție, pietonalizare, regenerare urbană, controlul traficului. Vom petrece din ce în ce mai mult timp în aer liber si în familie. On line-ul va fi job, socializare, comunicare interumană. Activitățile cotidiene vor fi reproiectate pentru a se desfășura în aer liber cât mai mult timp . Politicile urbane se vor schimba înspre aer liber si natură.

Valorizarea patrimoniului istoric este o prioritate, pentru că și în Ploiesti pot fi restaurate clădiri si spații, ca la Oradea sau Iași sau Sibiu. Să ne gândim la moștenirea inestimabilă a arhitectului Toma T. Socolescu, clădirea Halelor Centrale, Catedrala Sf Ioan Botezatorul, rezevația de patrimoniu urbană a Bulevardului Castanilor, școli si biserici. Si o sală nouă de spectacole, asa cum ar merita orașul care a inventat industria de petrol, motorul civilizatiei sec XX. O sală unde să vedem spectacole de teatru si balet sau să ascultăm marile orchestre simfonice, asa cum merită iubitorii de cultură si artistii teatrului Toma Caragiu si ai filarmonicii Paul Constantinescu din Ploiesti.

E timpul proiectelor mari, pe bază de parteneriate cu mediul de afaceri. Clădite pe încredere si respect. Si cu experiența și reputatia primarului, capabil să atragă si să negocieze în numele orașului. Proiecte din care toată lumea are beneficii.

Și apropos de cultura sifonării banului public…Si de urgența terapiei de eliminare din administratia publică din Romania. Cum s-o faci?

Nimic mai simplu decât prin transparența totală a cheltuirii banilor din buget. In orice minut, oricine să poată vedea cheltuieli angajate de primărie, cât, cu cine, etc. Cum? Prin digitalizarea serviciilor si activităților. Termen, 6 luni. Concomitent , se selecteaza în administrație profesioniștii de lipitorii de afișe. Efectele vor fi rapide: cheltuielile se reduc cu minimum 25 la sută, firmele abonate la banul public pleacă din peisaj, functionarii publici se depolitizează si își recapătă încrederea publicului.

Orașul meu are nevoie de un efort solidar al oamenilor competenti, atașati de comunitate, buni profesionisti si cu valori etice dovedite.

Doar așa , Ploiestii vor fi din nou orasul magnet pentru investitii si proiecte frumoase. Asa cum de altfel, merită, pe măsura istoriei sale.