Administrația Biden, mesaj pentru Bruxelles: Iubim Uniunea Europeană

În epoca Biden, Statele Unite par că își doresc să repare cât mai rapid relațiile cu Europa, răcite în perioada fostului președinte Trump, un adversar deschis al cooperării între UE și SUA și care a tratat relațiile cu partenerii mai degrabă în logica competiției decât în cea a cooperării. „Noua administrație de la Washington are un nou mesaj pentru Bruxelles: «Iubim Uniunea Europeană!»”, scrie Politico, potrivit digi24.ro.

„Suntem atât de norocoși să avem Uniunea Europeană ca partener în lucrurile pe care le facem”, a spus adjuncta secretarului de stat american, Wendy Sherman, care a livrat personal „scrisoarea de iubire” a președintelui Joe Biden pentru UE.

Sherman, o veche diplomată, cunoscută pentru rolul său central în negocierea acordului nuclear cu Iranul, din timpul administrației fostului președinte Barack Obama, s-a aflat în capitala europeană în cadrul primul ei vizite în străinătate de când a devenit numărul doi în diplomația americană.

Distribuie prietenilor

Anterior, a participat la întâlniri ale liderilor NATO și la Serviciul European de Acțiune Externă, acolo unde, împreună cu secretarul general Stefano Sannino a condus prima întâlnire la nivel înalt pe discuții despre dialogul comun SUA-UE cu China.
Sherman a recunoscut, în fața reporterilor, miercuri, că ar putea să apară, în mod inevitabil, diferențe de opinie: „Uneori, oamenii sunt mulțumiți de leadership-ul american, iar alteori nu. Înțelegem acest lucru și încercăm să fim deschiși, transparenți și să apelăm la dialog, dar uneori trebuie să luăm decizii în interesul nostru.
Sperăm că ele să fie bune și pentru partenerii și aliații noștri. Sperăm că am dialogat suficient pentru ca ceilalți să nu fie surprinși. Însă, în final, la fel cum Europa ia decizii în interesul ei, așa facem și noi”.

Ca exemplu, Sherman a spus că Washington-ul a fost surprins de reacția dură a UE după deturnarea de către regimul Lukașenko a avionului în care călătorea un opozant bielorus. În același timp, însă, a lăudat și acțiunea rapidă a Bruxelles-ului și a notat că președintele Biden a salutat-o și a intenționat să ia măsuri similare. De altfel, acțiuni similare ale SUA, UE, UK și Canada pentru sancționarea oficialilor chinezi care au comis abuzuri împotriva drepturilor omului au trimis un mesaj puternic, a mai spus ea.

„Atunci când toți am luat măsuri serioase față de abuzurile oribile din Xinjiang, s-a văzut că am atins niște coarde sensibile. China a simțit impactul”.

Diplomata americană a mers atât de departe încât să descrie relația transatlantică drept o „poveste de dragoste” și a asemănat-o chiar cu propriul mariaj.

Mai mult aici