Alexandru Tomescu, pas important în carieră. Violonistul devine cadru didactic al Universității de Vest din Timișoara

Începând cu anul universitar 2020 – 2021, violonistul Alexandru Tomescu, solist concertist al Orchestrei Naționale Radio din București, se alătură sistemului educațional românesc, devenind cadru didactic asociat al Universității de Vest din Timișoara, Facultatea de Muzică și Teatru.

„UVT este recunoscută la nivel regional și național ca cea mai dinamică universitate din țară. Reușim, astfel, să urcăm pe podiumul celor mai importante clasamente ale educației superioare românești. Ambiția noastră permanentă este de a promova meritocrația și valorile creatoare, talentele și inteligențele șlefuite prin programe de educație avansată și prin linii de cercetare interdisciplinare. În acest spirit universitar, suntem deosebit de bucuroși pentru binevenita intrare a maestrului Alexandru Tomescu în comunitatea noastră academică, un artist și un mentor semnificativ al scenei muzicale naționale și internaționale. Sunt convins că, prin grija masterului Alexandru Tomescu, talentele multor studenți se vor împlini, ca etapă esențială a drumului lor profesional către viitoarele cariere creatoare. Îi mulțumim maestrului Alexandru Tomescu pentru că a acceptat propunerea UVT, accea de a-și îndrepta mentoratul artistic spre studenții de aici”, declară rectorul UVT, prof.univ.dr. Marilen Gabriel Pirtea, potrivit unui comunicat al Universităţii.

În urma examenelor de admitere care vor avea loc în lunile iulie și septembrie, șase tineri violoniști vor avea posibilitatea de studia cu renumitul violonist Alexandru Tomescu, atât în cadrul programului de licență, cât și de masterat. Conceptul propus studenților de către acesta este – Performanță pe scenă și în afara ei, într-o abordare neconvențională, care urmărește studiul specializat al viorii la un nivel foarte înalt și integrarea noilor tehnologii în procesul educațional, drept răspuns la cerințele tot mai competitive ale pieței muncii existente în domeniul cultural.

Distribuie prietenilor

Colaborarea dintre Facultatea de Muzică și Teatru din Timișoara și violonistul Alexandru Tomescu are în vedere și dezvoltarea unor proiecte noi, care să atragă un număr cât mai mare de studenți valoroși și care să constituie un suport educațional solid și continuu.

„Mă bucur din toată inima să mă alătur bunului meu prieten, violistul Ladislau Cristian Andriș – Cadru didactic asociat la clasa de violă, precum și întregului corp profesoral al Universității de Vest Timișoara, Facultatea de Muzică și Teatru, pentru a mă dedica formării viitoarei generații de muzicieni români. De mulți ani mă gândeam la acest pas, atât de important în viața unui artist; iată că a venit în sfârșit momentul potrivit. Am multe lucruri de transmis tinerilor violoniști. Acum, în cadrul Facultății, vom avea ocazia de a construi împreună ceva durabil și, sunt sigur, spectaculos. Concertele mele, în calitate de solist concertist al Orchestrei Naționale Radio, vor merge mai departe, fără niciun impediment. Voi folosi experiența mea de solist și deschiderea pe care am găsit-o la Radio pentru a-i promova pe marile scene de concert pe acești tineri minunați”, a declarat Alexandru Tomescu.

Propunerea Facultății de Muzică și Teatru din cadrul Universității de Vest din Timișoara care i-a fost adresată maestrului Alexandru Tomescu vine după colaborarea extraordinară pe care violonistul o are cu violistul Ladislau Cristian Andriș, ambii fiind directori artistici ai Romanian Chamber Orchestra și mentori la Academia de Muzică și Arte frumoase „George Enescu” din Mihăileni.

AMPress