Analist: Discursul lui Zelenski a început să semene cu retorica lui Putin
În mod ciudat, în discursul președintelui ucrainean Volodimir Zelenski s-a strecurat ceva din retorica inamicului său, Vladimir Putin, este de părere analistul Mark Galeotti.
Într-un editorial publicat în The Spectator, Galeotti face referire la un decret recent al liderului de la Kiev privind „Teritoriile Federației Ruse locuite istoric de ucraineni”.
Decretul începe prin a critica Rusia pentru opresiunea asupra ucrainenilor „în teritoriile locuite istoric de ei”, spațiu definit drept „regiunile moderne Krasnodar, Belgorod, Briansk, Voronej, Kursk și Rostov” – o porțiune mare din sud-vestul Rusiei. De aici, se cere nu doar „elaborarea unui plan de acțiune pentru conservarea identității naționale a ucrainenilor în Federația Rusă”, ci și „dezvoltarea interacțiunii dintre ucraineni și popoarele asuprite de Rusia” și acoperirea „adevăratei istorii a ucrainenilor în teritoriile locuite istoric de ei în interiorul granițelor Federației Ruse”, în „programele de educație și în manualele școlare”.
Redăm mai jos remarcile lui Mark Galeotti:
Ucraina se află în plin proces al unui adevărat proiect de construcție a statului, în mod ironic accelerat de cruda invazie a lui Vladimir Putin. Vechile diviziuni între est și vest, catolici și ortodocși, vorbitori de ucraineană și de rusă contează mult mai puțin acum decât au contat vreodată. În acest context, este de înțeles și inevitabil ca Kievul să dorească aprofundarea acestui proces, la fel cum brutalitatea îndreptată împotriva poporului său îl face, în mod natural, să răspundă agresorului său.
Problema este, totuși, că lucrurile sunt mult mai complicate decât ar fi dispus să accepte Zelenski (cu atât mai puțin Putin). Original, Kievul era numit „Mama orașelor rusești”, cel mai important dintre principatele medievale ale Rusiei, până când a fost jefuit de mongoli și și-a văzut preeminența alunecând către alții: Vladimir, Suzdal, parvenitul Moscova. În secolul al XIV-lea, mongolii l-au pierdut în favoarea Marelui Ducat al Lituaniei. A rămas parte a ceea ce a devenit Uniunea Polono-Lituaniană. La mijlocul secolului al XVII-lea, a fost cucerit de cazaci, care în cele din urmă s-au supus țarilor ruși ca unui rău mai mic. Cu toate că a avut o autonomie considerabilă, Ucraina a rămas o dominație rusă și, în ciuda reușitei obținerii independenței efective în 1917-1918, a fost apoi absorbită în noul stat bolșevic. A rămas acolo până când Mihail Gorbaciov a dizolvat URSS, la sfârșitul anului 1991.
Continuarea pe tvrinfo.ro