Anonimul din Vaslui care n-a violat, ci a salvat. Regina Angliei îl chema la Palat, iar SUA îl desemna erou național

 

lucian-avramescu   Alo, domnule ministru de război, alo, domnule ministru de pace, alo, domnule Johannis, președinte de țară. Un tânăr din Vaslui, aceeași zonă de unde șapte violatori au ținut pagina primă a ziarelor și au deschis alaiul de seară al televiziunilor, a făcut un gest eroic. Eroic, eroic. În Dâmbovița rece și tulbure ca o peșteră a morții, a căzut, cu roțile în sus, un automobil. Zeci de gură casă au scos telefoanele digitale, tabletele și ruletele de imagini și s-au pus pe imortalizat momentele în care cei din mașină mureau. Un vasluian, pe care cu greu am aflat că-l cheamă Alexandru, a sărit în apă împins de un resort interior găsit rar la oameni și mai des la mamiferele pădurii, mame mai ales, care sar să-și apere de colții fiarelor puiul, murind ele. Vasluianul – zona aceea cu violatorii alintați cu toate onorurile televiziunilor, pozați din dos, din față, din profil, mereu unși pe păr cu uleiuri și mereu mândri de vitejia de a perfora pe rând o fătucă fără apărare– a sărit în apa rece, s-a băgat, cu hainele pe el, sub automobilul scufundat, a spart un geam și a scos un copil de 8 ani. Un polițist a resuscitat copilul, iar vasluianul a intrat iar în apă și a mai scos o victimă până s-au arătat smurdiștii și organele statului care stau uneori pe gânduri. Adică suni la 112 și robotul din vocea unei femei te întreabă cum te cheamă, câte kile ai, ce cetățenie și pe urmă te iscodește dacă ce spui e glumă sau e pe bune. Mă rog, ceva pe aproape se petrece, poate și pentru că-s destui care glumesc de-a moartea.

       Tânărul Alexandru din Vaslui se mai numește și Puiu și e fiul unui revoluționar. Mai știm o declarație modestă a lui că a făcut ce trebuia. De ce? Fiindcă așa am simțit. Ești un erou! Nu sunt niciun erou. Sunt un om, ar fi zis el unei reporterițe care l-a intervievat ud și dârdâind de frig.

Distribuie prietenilor

       În America, tânărul era în toate televiziunile, iar Casa Albă își făcea un titlu de mândrie de a da mâna cu el. În Anglia, Regina îl invita la Palat. În România, țara care a făcut, sub toți președinții, dar mai ales sub Băsescu, sute de generali care n-au participat la niciun război, a ridicat steagul de luptă pentru toate loazele și a dat onorul unor burți care n-au ieșit din birouri decât la Ziua Națională, gâfâind unsuros, tânărul Alexandru face un gest formidabil. Dă o probă de omenie și de vitejie chiar în vremuri în care ambele calități au fost extirpate din dicționarul uman.

      Alo, domnule ministru al eroismelor, domnule președinte al securității naționale, domnule premier, convocați de urgență Consiliul Suprem de Apărare a Vieții Semenilor și ridicați-vă toți în picioare, dând onorul spre dreapta, în poziție regulamentară, când va intra Alexandru, pe care va trebui să-l invitați și să-l convingeți să vă facă onoarea de a veni.

      Felicitări, tinere din Vaslui! Pixul meu își scoate pălăria în fața forței tale de a salva o redută care murea în noi. Tu ai salvat copilul de opt ani și încă ceva care ne privește pe toți.