Astăzi, Ziua Internațională a Păcii. „Recuperare mai bună pentru o lume echitabilă și durabilă”

În fiecare an, pe 21 septembrie, pacea este celebrată în întreaga lume. Aunarea Generală a ONU dedică această zi consolidării idealurilor de pace, prin respectarea a 24 de ore de non-violență și încetare a focului.

În 2021, pe măsură ce începem să ne vindecăm de pandemia COVID-19, suntem încurajaţi să ne gândim creativ și colectiv la modul în care îi putem ajuta pe toți să-şi revină, cum să construim rezistența și cum să ne transformăm lumea într-una egală, dreaptă, echitabilă, incluzivă, durabilă și mai sănătoasă.

Pandemia a lovit cel mai greu grupurile defavorizate și marginalizate.

Distribuie prietenilor

Până în aprilie 2021, peste 687 de milioane de doze de vaccin COVID-19 au fost administrate la nivel global, dar peste 100 de țări nu au primit încă prima doză.

Persoanele prinse în conflicte sunt deosebit de vulnerabile în ceea ce privește lipsa accesului la asistență medicală.
În conformitate cu apelul Secretarului General pentru o încetare a focului globală în martie anul trecut, în februarie 2021, Consiliul de Securitate a adoptat în unanimitate o rezoluție prin care solicita statelor membre să sprijine o „pauză umanitară susținută” în conflictele locale. Încetarea focului la nivel mondial trebuie continuată pentru a se asigura că persoanele prinse în conflict au acces la vaccinări și tratamente pentru salvarea vieții.

Pandemia a fost însoțită de o creștere a stigmatizării, a discriminării și a urii, care a costat multe vieți. Virusul atacă peste tot, fără să-i pese unde suntem sau în ce credem. În confruntarea cu acest dușman comun trebuie să ne reamintim că nu suntem dușmani. Pentru a ne putea recupera după pandemie, trebuie să facem pace unul cu celălalt.

Și trebuie să facem pace cu natura. În ciuda restricțiilor de călătorie și a impasului economic, schimbările climatice nu fac pauză. Avem nevoie de o economie globală ecologică și durabilă, care să producă locuri de muncă, să reducă emisiile și să dezvolte rezistența la impacturile climatice.

Tema 2021 pentru Ziua Internațională a Păcii este „Recuperare mai bună pentru o lume echitabilă și durabilă”.

Continuarea pe stiri.tvr.ro