Cancerul ovarian, boala tăcută care omoară în fiecare zi trei femei. Simptome, factori de risc, tratament
Cancerul ovarian este boala tăcută care provoacă cele mai multe decese și are cele mai mici șanse de supraviețuire dintre cancerele ginecologice.
În anul 2020, 1.121 de femei din România au murit de cancer ovarian, iar 1.909 au fost diagnosticate cu această boală, în timp ce în Europa s-au înregistrat 66.000 de noi cazuri.
Cancerul ovarian este o boală tăcută, iar simptomele pot fi ușor confundate cu cele din sfera digestivă sau abdominală.
Cele mai multe paciente au peste 50 de ani, dar boala apare din ce în ce mai des la femei mai tinere.
„Prezența la medic și controalele ginecologice anuale de rutină, preventive, sunt esențiale. Mai ales când aveți antecedente în familie! Dacă simptomele au apărut
deja, cancerul ovarian nu mai este într-un stadiu incipient. Atunci când vă adresați devreme medicului, puteți supraviețui.” este mesajul lui Cezar Irimia, președintele
Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC), potrivit doctorulzilei.ro.
În ciuda progreselor științifice din ultimii ani, conform statisticilor, doar aproximativ jumătate dintre femei vor trăi cel puțin 5 ani după diagnosticare și doar aproximativ
una din trei va trăi cel puțin 10 ani.
Depistat în stadii incipiente, cancerul ovarian poate fi vindecat în 90-95% dintre cazuri, însă la ora actuală, boala este diagnosticată în stadii avansate, când deja s-a răspândit la țesuturile din jur.
„Cancerul ovarian este o boală pentru care nu avem la dispoziție screening. Nu există niște teste pe care să le facem întregii populații pentru a descoperi boala în faze incipiente.
Dacă vă uitați pe statistici, inclusiv în țările cu sisteme de sănătate performante, cancerul ovarian – în trei sferturi dintre cazuri – este diagnosticat în stadii avansate. Pentru că este o boală cu simptome extrem de înșelătoare, care te duc mai degrabă cu gândul în sfera digestivă și abdominală.
Nu aș vrea să se înțeleagă că orice disconfort abdominal ar trebui atribuit unui posibil cancer de ovar – nu este o boală foarte frecventă. Dar trebuie făcute consulturi ginecologice chiar și în absența semnelor.” spune dr. Dragoș Median, medic primar oncolog.
Cancerul ovarian: Simptome
Simptomele frecvent întâlnite în cazul cancerului ovarian sunt:
durere la nivelul abdomenului și zonei pelviene,
sângerări vaginale,
tulburări digestive,
balonare,
creștere în volum a abdomenului,
nevoie frecventă de a urina,
edeme la nivelul picioarelor,
senzație de sațietate instalată rapid,
oboseală extremă.
Femeile care au o rudă de gradul 1 care a suferit de cancer au un risc de aproape două ori mai mare de a face cancer ovarian. În cazul femeilor cu cancer ovarian ereditar, boala apare cu aproximativ 10 ani mai devreme față de cele care nu au avut în familie un caz de cancer de ovar.