Carmen Dan: Prezint scuzele mele tuturor acelora care au avut de suferit în urma violențelor de săptămâna trecută

0 99

 

Ministrul de Interne Carmen Dan a susținut, duminică seară, o declarație de presă, în care a prezentat date din raportul privind evenimentele de la protestul din 10 august.

„Încep prin a prezenta scuzele mele tuturor acelora care au avut de suferit în urma violențelor de săptămâna trecută, fie ei civili sau jandarmi militari. Avem datoria să contribuim la aflarea adevărului. Nu am nicio ezitare să prezint acest raport Comisiilor de apărare din Parlament, guvernul României sau CSAT, dacă acest lucru imi va fi solicitat. Până în prezent nu am primit nicio invitație oficială în acest sens, dar sunt oricând gata să prezint aceste date. Până la această dată au fost deschise 21 de dosare penale, trei cu autor necunoscut. Trei persoane au fost arestate, iar două sunt sub control judicial. Au fost aplicate 64 de amenzi. Poliția și jandarmeria au lucrat pentru identificarea persoanelor violente, dar parchetele civile au avut doar 2 zile de lucru. De mâine vom începe și vom merge la parchetele civile și cu alte sesizări, informații și date. Jandarmeria a identificat sute de persoane care au comis violențe. Față de acțiunile jandarmilor a fost începută o verificare internă și au fost identificate 5 situații susceptibile de comiterea de abuzuri împotriva unor persoane care nu au săvârșit acte de violență. Acțiunea de verificare va continua. Protestul nu a fost asumat de niciuna din numeroasele organizații și platforme civice. (…)

„În pregătirea misiunii din 10 august, MAI a solicitat oficial serviciilor de informații partnere datele privind posibile riscuri asociate acestui protest. Fluxul informațional a vizat aspecte generale. După protest am solicitat acelorași institutii date, informatii noi sau evaluări privind persoanele care au generat acte de violență. În legătură cu activarea centrului național de conducere a acțiunilor de ordine publică – informațiile primite anterior nu au indicat o situația de criză care să amenințe ordinea și valorile constituționale. Nu s-a impus activarea acestui centru. Misiunea a fost executată de direcția generală de jandarmi a municipiului București. Comandant a fost desemnat maiorul Laurențiu Cazan. A avut la dispoziție efectivele jandarmeriei Capitalei, brigada speciala de intervenție și efective din Ploiești, Bacău, Constanța, Craiova. Ora 13.55 – operaționalizarea punctului de comandă din Piața Victoriei – erau 2 grupuri restrânse de protestatari. La momentul instituirii, dispozitivul a fost defensiv. Nu a existat nicio încercare de intimidare sau provocare din partea jandarmeriei. Ora 16.20 – apar primele manifestări violente. O masă de câteva sute de persoane ies din alveolă, blochează circulația rutieră, simulează intrarea pe Kiseleff, schimbă brusc direcția. Pe dispozitivul din fața clădirii guvernului se menține o presiune constantă. Pentru respingere jandarmeria a utilizat substanțe iritant lacrimogeneîntrunite la acel moment condițiile de intervenție pentru restabilirea ordinii publice. (…)

Cei care acuză desfășurarea evenimentelor tre să accepte să acțiounile violente ale unora dintre manifestanți au determinat pierderea caracterului pașnic. Legea se aplică în mod egal jandamrilor, persoanelor violente și celor care au instigat. MAI va trata echidistant și fără discriminare această situație. Ne-am confruntat cu o serie de falsuri, minciuni. Trebuie să separăm adevărul de manipulare”, a spus Carmen Dan.

AMPress

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.