CCR îngroapă definitiv dosarele bazate pe probe obținute de SRI. ”Va urma un tsunami de achitări”.

Ultima decizie a CCR îngroapă definitiv dosarele cu probe obținute cu ajutorul SRI. Urmează un tsunami de achitări, scrie România.europaliberă.org.

Ultima veste bună primită de cei care sunt acuzați de diverse infracțiuni- de la corupție la crimă- a venit de la decizia Curții Constituționale de săptămâna aceasta prin care sunt eliminate complet din dosarele în curs de judecată interceptările efectuate cu tehnica SRI în baza unui mandat de siguranță națională (MSN) emis de Înalta Curte. Acestea nu vor mai putea fi folosite ca probe, motiv pentru care multe dosare, inclusiv de crimă, viol, mită sau trafic de influență, vor fi aruncate în aer.

Excepția de neconstituționalitate a fost ridicată în dosarul fostului președinte PSD al Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, care a fost condamnat, luni, în primă instanță, la 3 ani de închisoare cu executare pentru trafic de influenţă.

Distribuie prietenilor

CCR a decis, deci, că dispoziţiile art.139 alin.(3) din Codul de procedură penală sunt constituţionale „în măsura în care nu privesc înregistrările rezultate ca urmare a efectuării activităţilor specifice culegerii de informaţii care presupun restrângerea exerciţiului unor drepturi sau libertăţi fundamentale ale omului desfăşurate cu respectarea prevederilor legale, autorizate potrivit Legii nr.51/1991”.

Consecința acestei noi decizii a Curții Constituționale este că interceptările SRI nu vor mai putea fi deloc folosite ca probe în dosarele penale, au spus magistrații consultați de Europa Liberă. ”Serviciul de Informații va putea doar să comunice organelor penale ce a descoperit în timpul unei urmăriri pe mandat de siguranță națională, iar procurorii vor începe propria anchetă, dar fără să ia în considerare probele obținute de SRI. Iar asta e ca și cum l-ai pune pe infractor să repete la telefon ceea ce a spus o dată”, susține sursa citată.

Astfel de probe vor fi eliminate nu doar din dosarele de corupție, ci și din cele de drept comun, crimă sau crimă organizată, trafic de droguri, cybercrime, infracționalitate economică. ”Va urma un tsunami de achitări”, atrage atenția magistratul care a dorit să-și păstreze anonimatul.

Mai mult pe România.europaliberă.org