Ce să NU faci cu o haină de blană naturală
Haina de blană rămâne o piesă de bază în garderoba oricărei fashioniste adevărate. Este un simbol care subliniază eleganța în cea mai frumoasă formă. Totuși, materialul este unul destul de pretențios, tocmai de aceea procesul de întreținere trebuie realizat corespunzător. Există inclusiv câteva tehnici folosite pentru a spori rezistența în timp a cusăturilor și implicit a conferi hainei un aspect nou.
Te întrebi care sunt principalele lucruri pe care trebuie să le în vedere, dar și ce să NU faci atunci când cureți o haină de blană? Descoperă în rândurile de mai jos câteva sfaturi importante despre îngrijirea unor blănuri naturale.
Ce să NU faci când depozitezi o blană naturală
Primul și cel mai esențial aspect vizează depozitarea piesei. Ai fi surprinsă – un loc nepotrivit nu face decât să reducă durata de viață a hainei și implicit să contribuie la apariția urmelor de uzură.
Iată care sunt cele mai întâlnite greșeli pe care le poți face:
- Alegi un umeraș nepotrivit – Asigură-te că haina își păstrează caracteristicile până la următoarea purtare. Optează pentru un umeraș din lemn sau din materiale mai rezistente și evaluează din start forma, în așa fel încât să nu deterioreze piesa. De asemenea, pentru un plus de protecție, nu ezita să alegi o husă din bumbac.
- Aloci prea puțin spațiu în dulap – Dacă ai mai multe blănuri naturale ar fi mai bine să trasezi un loc special în dressingul personal. Haina nu trebuie să fie înghesuită și nici expusă factorilor de umiditate sau particulelor de praf. Șterge periodic rafturile și umerașele și du blana la curățătorie înainte de a o depozita.
- O depozitezi alături de alte articole care pot deteriora blana – Încearcă pe cât se poate să nu facilitezi procesul de degradare al blănii. Rochiile cu paiete, gențile cu accesorii mult prea ascuțite sau hainele cu imprimeuri aspre nu au ce căuta lângă paltoane sau veste blană dama.
- Optezi pentru saci de plastic – Evită să depozitezi blana în saci de plastic sau alte materiale care nu permit aerisirea adecvată a materialului. O astfel de alegere poate duce la reținerea umidității și la dezvoltarea mucegaiului sau a mirosurilor neplăcute.
- Le expui la razele UV – Lumina directă a soarelui poate decolora blana naturală și poate spori degradarea fibrelor delicate. Încearcă să depozitezi hainele într-un loc întunecat sau să le acoperi cu un material opac atunci când nu le folosești.
Ce să NU faci când cureți o blană naturală
Erori poți face și în ceea ce privește curățarea. Tocmai pentru că este o piesă statement, haina de blană are nevoie de o atenție sporită. Așadar, încearcă să eviți pe cât se poate următoarele aspecte:
- Nu sări peste etapele de recondiționare – Chiar dacă arată impecabil, haina de blană are nevoie de o întreținere pe măsură. Se recomandă curățarea profesională o dată la doi ani sau chiar mai devreme dacă e cazul. Ai grijă, totuși, să alegi o echipă specializată, care poate garanta rezultate pe termen lung.
- Nu folosi fier de călcat – Aburul poate deteriora fibrele delicate ale blănii și poate provoca arderea sau deformarea materialului. Evită utilizarea direct pe blana naturală.
- Nu aplica parfum sau alte produse care conțin alcool – Mulți pulverizează fixativ pentru a conferi firelor un luciu aparte, dar și pentru a elimina mirosurile asociate cu depozitarea prelungită. Însă, orice produs chimic care intră în contact cu un material natural nu face decât să-i afecteze proprietățile și implicit designul.
Dacă te afli în căutarea unor haine sau cape blană naturală nu ezita să iei în considerare și procesul de întreținere. Păstrarea hainelor de blană într-o formă ideală presupune mai mult decât o simplă vizită la curățătorie.
Ține cont de sfaturile de mai sus și bucură-te mult timp de avantajele pieselor unicate!