Ce trebuie să știi dacă vrei să aduci o mașină sau o motocicletă din America de Nord
Vremea în care achiziționarea unei mașini second-hand din Germania sau din țările nordice era o variantă atrăgătoare începe să apună. Piața locală s-a egalizat. sau a devenit chiar mai ieftină în unele cazuri, față de cea din țările menționate. Astăzi tot mai mulți oameni își îndreaptă atenția către alte variante, unele dintre ele aflate la distanțe mult mai mari, atunci când vor să achiziționeze un autovehicul second-hand la un preț foarte bun. O piață tot mai accesată a devenit în ultima vreme cea canadiană și cea a Statelor Unite.
Desigur, pe lângă cei care caută mașini second-hand solide, la preturi mici, există și alte categorii de cumpărători care pot fi tentați de ideea aducerii unei mașini din SUA. Pentru pasionații de motociclism, de exemplu, o traversare cu un chopper a continentului nord-american pe celebra Route 66 este un vis care poate fi relativ simplu de îndeplinit. Însă, în loc să închirieze o astfel de motocicletă, poate fi mai rentabil pentru cineva să o cumpere în Chicago și să meargă cu ea până în Los Angeles. Iar de acolo să o aducă în România și să se bucure de ea în continuare. Tot în America poți găsi cu ușurință un muscle car customizat la maxim, la un preț accesibil, sau o autorulota luxoasă în care să vizitezi lumea împreună cu familia.
Oricare ar fi motivația ta, dacă perspectiva achiziționării unui vehicul din SUA sau Canada este una atrăgătoare, iată câteva aspecte de care este indicat să ții cont:
Primul lucru… actele
Poate părea evident, însă trebuie reamintit, că toți ceilalți pași ce urmează achiziției -până la înmatricularea definitivă în România – impun deținerea de acte originale. Așadar, orice tranzacție ați efectua, asigurați-vă că la sfârșitul ei o să dețineți certificatul de proprietate în original.
Plată
O motocicleta sau o mașină unică, din SUA poate însemna o sumă consistentă de bani. Nu este recomandata plata Cash, mai ales în această perioadă, aflată încă sub umbra pandemiei. Evitați transportul și utilizarea sumelor mari sub forma de bani cash, dar verificați înainte dacă puteți tranzacționa prin plata cu cardul sau prin cec.
Taxe vamale
Din punct de vedere al taxelor vamale trebuie știut faptul că mașina, motocicleta sau autorulota trebuie prezentată la Registrul Auto pentru a i se face constatarea pentru vama si, în funcție de această constatare, se va calcula suma de plată . Taxele vamale pentru autoturisme au de regulă o valoare egală sau foarte apropiată de 10%.
Nu uitați.. Asigurarea
Luați în considerare întocmirea unei asigurări imediat ce faceți achiziția. Dacă dealerul sau vanzatorul se oferă să vă ajute cu aceasta, verificați compania de asigurări cu care lucrează.
Folosiți servicii de transport profesionale
Faceți aranjamentele pentru servicii profesioniste de transport pe apă de la Topexpert.ro, pentru a vă asigura cea mai bună opțiune de a vă livra mașina unică, motocicleta sau autorulota peste ocean.
Bine de știut!
În cazul în care doriți să luați un automobil clasic (de epocă) sau un model mai puțin recent, va trebui stabilită norma de poluare și valoarea emisie de dioxid de carbon. Norma minimă pe care ar trebui să o respecte orice autoturism pentru a putea fi înmatriculat în România este Euro 3. Evaluarea se poate face la RAR sau la orice laborator acreditat sa efectueze testul dinamic de poluare. Bineînțeles și aceasta va adaugă unele costuri. Taxa sau timbrul de mediu este o altă cheltuială ce apare post înmatriculării vehiculului și este una ce va fi calculată de către ANAF.
În concluzie, cu o planificare atentă poate ușura întreg procesul la finalul căruia puteți deține vehiculul dorit chiar aici, în România!
Sursa foto: Unsplash.com