Cele mai detaliate imagini ale Soarelui surprinse vreodată. Aşa arată de fapt corpul ceresc

 

Suprafaţa Soarelui a fost obervată pentru prima oară de telescopul solar Inouye din Hawaii, iar imaginile oferă detalii noi cu privire la corpul ceresc.

Imaginile arată că suprafaţa Soarelui este plină de structuri granulare, asemănătoare unor pepite de aur, fiecare având o mărime aproximativ egală cu cea a Franţei.
În centrul fiecărei structuri granulare se află un punct strălucitor, care este de fapt o coloană de plasmă, supraîncălzită la temperatura de aproximativ 6.000 de grade Celsius.
Coloanele de plasmă sunt de fapt epicentre ale eliberărilor violente de căldură din interiorul Soarelui. În momentul în care plasma se răceşte, coboară din nou sub suprafaţa Soarelui prin canale subţiri, aflate între ”granule”.

Distribuie prietenilor

”Sunt imaginile la cea mai înaltă rezoluţie pe care le-am obţinut vreodată cu suprafaţa solară” spune Thomas Rimmele, directorul proiectului din care face parte telescopul solar Inouye, potrivit adevarul.ro.
”Ceea ce credeam înainte că este doar un punct strălucitor, o structură, se sparge acum în mai multe structuri mai mici”. Telescopul are o rezoluţie de 30km, mai mult decât dublă faţă de al doilea cel mai bun observator solar.

El este localizat în vârful vulcanului Haleakala, din Maui, la o înălţime de 3000 de metri, şi are o oglindă de patru metri – cea mai mare din lume pentru un telescop solar. Pentru a face faţă căldurii puternice resimţită în punctul focal al lentilei telescopului, oamenii de ştiinţă trebuie să păstreze temperatura lui Inouye constantă. Astfel, în fiecare noapte, aceştia golesc o cantitate de gheaţă egală cu mărimea unei piscine în 8 recipiente, iar în timpul zilei distribuie un lichid de răcire prin cei aproximativ 12km de conducte în toate zonele observatorului.

De asemenea, peste 100 de jeturi de aer sunt poziţionate în spatele oglindei principale. Observaţiile lui Inouye ar putea ajuta la rezolvarea unor mistere ale soarelui, inclusiv felul în care coroana solară atinge suprafeţe de milioane de grade Celsius când suprafaţa astrului are constant temperatura de 6000 de grade. De asemenea, cu ajutorul datelor obţinute de Inouye, oamenii de ştiinţă ar putea descoperi felul în care pot prezice vremea spaţială, arată The Guardian, potrivit adevarul.ro.