Preşedintele PNL, premierul Nicolae Ciucă, a declarat, marţi, că în şedinţa conducerii liberalilor s-a discutat despre varianta neimpozitării pensiilor mai mici de 3.000 de lei, însă a precizat că trebuie să existe o discuţie în coaliţie pe acest subiect.
„Este o variantă pe care am discutat-o şi în şedinţa de astăzi. Este o propunere. Daţi-mi voie să continuăm cu aceeaşi abordare responsabilă fără să le creăm oamenilor aşteptări sau, şi mai rău, iluzii vizavi de măsurile pe care le luăm. (…) Toate aceste chestiuni trebuie discutate cu partenerii noştri din coaliţie şi ele trebuie validate în coaliţie, sigur, ţinând cont de resursele bugetare la dispoziţie, pe baza impactului pe care acestea le vor avea”, a spus premierul Ciucă, la sediul central al PNL, după şedinţă, întrebat de jurnalişti dacă partidul susţine neimpozitarea pensiilor mai mici de 3.000 de lei, potrivit stiri.tvr.ro.
Declarațiile premierului:
– am prezentat datele din rectificarea bugetară, gestionarea cu responsabilitate a bugetului de stat
– am discutat cu președinții filialelor județene despre absorbția unor sume cât mai mari a fondurilor europene
– avem nevoie de un cadru consolidat pentru investiții
– la nivelul Guvernului avem o cifră importantă de creștere a investițiilor străine directe (cu 53,1% în prima parte a anului).
– alegeri la nivelul organizațiilor de tineret, seniori și de femei.
– (despre neimpozitarea pensiilor până în 3.000 de lei) Este o variantă discutată și în ședința de azi, este o propunere. Toate chestiunile trebuie discutate cu partenerii noștri din Coaliție.
– (despre impactul bugetar dacă nu s-ar impozita pensiile sub 3.000 de lei): Este vorba de 87 de milioane de lei – într-un an aproximativ 1 miliard – (efortul bugetar dacă nu s-ar impozita pensiile). Avem nevoie să ne adresăm către toate categoriile vulnerabile și să nu resimtă această criză. Trebuie pe de altă parte să păstrăm stabilitatea economică. Este responsabilitatea noastră să analizăm toate aceste aspecte.
– (despre propunerea de majorare a pensiilor mici și mijlocii) Această propunere de analiză a neimpozitării pensiilor de până în 3.000 de lei a fost discutată în PNL, vom merge cu ea în Coaliție. Cealaltă variantă de mărire a pensiilor, nediscutând acest subiect, dați-mi voie să nu creăm așteptări oamenilor.
– (despre soluția Guvernului la facturile majorate la energie) Oamenii nu trebuie să primească facturi duble, pentru că nu s-a schimbat nimic în conținutul ordonanței care stabilește exact prețul plătit de consumatorii casnici. Oamenii trebuie să plătească 0,68 pe kilowatt.
– (despre propunerea de revenire la o piață de energie reglementată) Până în acest moment, la nivelul ANRE și la cel al ministerelor, s-au primit toate facturile pentru intervalul noiembrie – martie. Nu avem încă o lună încheiată, de exemplu, aprilie, pe noua schemă și atunci când vom avea o lună încheiată, vom face o analiză și venim cu o decizie și în ceea ce privește această posibilitate de ajustare a compensării la prețul energiei.
– (ce a propus ANRE, un preț mai mare față de ce plătesc românii acum?) În momentul de față mergem pe aplicarea OUG pe perioada aprilie 2022 – martie 2023 și când vom avea datele concrete asupra unei sume compensatorii pe o lună întreagă, vom lua o decizie.
– (despre impozitarea profiturilor și cum ar ajuta ea consumatorul final) Această formulă de calcul a prețului este una complexă. ANRE și Ministerul Energiei analizează opțiuni prin care putem să intervenim pe o soluție. Oricare din ele ar putea o opțiune.
Mai mult aici