• Home
  • Fapt divers
  • Ciuma Dansului, cea mai bizară epidemie care a lovit Europa în Evul Mediu

Ciuma Dansului, cea mai bizară epidemie care a lovit Europa în Evul Mediu

ciuma dansului

S-a întâmplat de mai multe ori şi în mai multe locuri din Europa Evului Mediu. Ca la o comandă numai de ei auzită, oamenii ieşeau brusc pe stradă şi dansau zile în şir, până leşinau de oboseală sau mureau.

Nimeni nu ştie ce anume a provocat aşa-zisa ciumă a dansului. Doctorii acelor vremuri o numeau choreomanie, de la grecescul „choros”, care înseamnă dans, şi „manie”, care înseamnă nebunie. În popor, i se mai spunea şi Dansul Sfântului Ioan sau Dansul Sfântului Vitus, notează clickpentrufemei.ro.

Într-o zi de iulie, în 1518 la Strasbourg, Frau Troffea a ieşit din casă şi a pornit, în paşi de dans, către centrul oraşului. Nu dansa în ritm, pe muzică, iar pe chipul ei nu se întrezărea nicio expresie de încântare. Părea incapabilă să-şi controleze frenezia şi să se oprească. În prima săptămână i s-au alăturat 34 de oameni, iar după încă trei săptămâni mulţimea a adunat 400 de dansatori.

Cei mai mulţi leşinau după câteva zile din cauza extenuării. Unii, însă, au început să moară de infarct, accidente vasculare sau pur şi simplu de epuizare. Pe măsură ce psihoza dansului se agrava, locuitorii oraşului, îngrijoraţi, au cerut ajutorul medicilor, care au exclus factori astrologici sau supranaturali, anunţând că aceasta era o „boală naturală”, cauzată de „sângele fierbinte”.

Aflând diagnosticul, autorităţile au hotărât să îi lase pe oameni să danseze zi şi noapte, sperând că vor obosi şi, într-un final, se vor opri. Mai mult, au construit o scenă de lemn în piaţa centrală a oraşului pentru a facilita desfăşurarea dansurilor şi au angajat chiar şi muzicieni, sperând că îi ajută pe dansatori. În urma acestei epidemii, supravieţuitorii au plecat în pelerinaj la moaştele Sfântului Vitus, zvonurile spunând că ele aveau puterea miraculoasă de a trata această boală.

Prima epidemie de dans a fost consemnată în 1021, la Kolbig, Germania de astăzi. După ce au oprit o slujbă de Crăciun, un grup de 12 ţărani au fost blestemaţi de preot să se lamenteze un an întreg pentru fapta lor. Într-o zi, aceştia au început să danseze în jurul bisericii. Relatările vremii spun că oamenii ar fi dansat luni de zile, timp în care patru dintre ei au murit. Până la urmă, doi episcopi au reuşit să-i oprească.

O altă tragică izbucnire a ciumei dansului a avut loc în 1278, în Utrecht, când un grup de 200 de oameni au dansat pe podul care trecea râul Meuse, cauzând prăbuşirea sa şi moartea multora dintre dansatori. Un secol mai târziu, în 1374, sute de oameni au fost cuprinşi de această epidemie, la Aachen. Dansau haotic, unii fiind sub efectul unor halucinaţii, şi leşinau, într-un final, din cauza extenuării.

Continuarea aici

Parteneri